FREDERICIA

Fredericias skoler får “Maker-miljøer” til kreativ læring

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

‘Skjoldborgsvejens Skole’ er blandt de første i Fredericia Kommune til at få et “Maker Miljø” – et nyt læringsrum med fokus på teknologi og kreativitet

Ullerupbæk Skolen afdeling Skjoldborgsvej åbnede i dag dørene for at vise deres nye makermiljø frem. Miljøet, der er et resultat af projektet ’Makermiljøer for alle’, er fyldt med teknologier som 3D-printere, lasercuttere og vinylskærere, og har skabt stor begejstring blandt både elever og lærere.

’Makermiljøer for alle’ er et projekt støttet af Villum Fonden med 5.681.180 kr. Projektet, der løber fra 2023 til 2027, har til formål at skabe mere engagerende undervisning og bidrage til at løse de trivselsudfordringer, som mange unge oplever.

Philip Manojlovic, lærer og tech-vejleder på Ullerupbækskolen. Foto: DanmarkC TV

– Et maker-miljø er et sted, hvor vi giver eleverne mulighed for at komme og være kreative og faktisk arbejde med relevante problemstillinger fra den virkelige verden og komme med nogle idéer og løsninger til det, fortæller Philip Manojlovic, som er lærer og tech-vejleder på Ullerupbækskolen.

Eleverne er “helt oppe at køre”

– Da vi præsenterede lokalet og indviede det, så var eleverne helt oppe at køre over det, og de spurgte os, hvornår vi kunne komme og lave noget herinde. Det er jo alle de her teknologier, vi har her i lokalet, der virkelig tiltrækker dem, og de vil gerne have fingrene i dem og bruge vores 3D-printer. De kommer selv i pauserne faktisk og arbejder, lyder det fra Philip Manojlovic.

Alle 14 skoleafdelinger (inkl. 10’ende) er i fuld gang med at integrere maker-undervisning i dagligdagen, og elevernes og lærernes positive feedback er overvældende stor. Eleverne giver udtryk for, at det er en ’fed’ ny måde at lære på, og lærerne beretter om stærkt lokalt engagement på skolerne. På grund af stor interesse blandt eleverne er væsentligt flere af dem end først planlagt blevet uddannet til TEK-agenter, som skal hjælpe til i undervisningen.

De første resultater er bedre end forventet, selvom ’Makermiljøer for alle’ kun har været i gang i et år:

  • Mere end 250 undervisningsforløb er blevet gennemført på skolerne, hvilket svarer til at ca. 4.500 elever i folkeskolen i Fredericia har fået maker-undervisning
  • Seks nye læringsrum – såkaldte makermiljøer – er blevet etableret på skolerne i Fredericia Kommune, og yderligere otte vil stå klar i løbet af dette skoleår
  • Alle skoler i Fredericia Kommune har personale med på kompetenceudviklingsforløbet og lige nu er 29 lærere og 17 pædagoger i gang med et 2-årigt kompetenceudviklingsforløb i Bülows MakerSpace

DanmarkC TV sender et tv-indslag på lørdag i NYHEDERNE om det nye maker-space miljø på Ullerupbækskolen afd. Skjoldborgsvej.