Kort Nyt

Unge voksne hårdt ramt af angst: Rådgivningslinje oplever stor stigning i antallet af henvendelser

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Antallet af unge, der oplever angst, er steget markant de seneste år. Psykiatrifondens rådgivning oplever en stor stigning i antallet af henvendelser fra unge, der har brug for akut hjælp.

Angst er en af de mest udbredte psykiske lidelser i Danmark, og det gælder især unge mennesker. Ifølge Psykiatrifonden er 31% af de, der kontakter rådgivningen om angst, i alderen 20 til 29 år, og 27% er mellem 30 og 39 år, oplyser Psykiatrifonden i en pressemeddelelse.

Angst kan have en stor negativ indflydelse på de unges liv. Det kan gøre det svært at klare hverdagen, gå på skole eller arbejde, og det kan også ødelægge sociale relationer.

– Nogle gange kan vi høre med det samme, at personen har et angstanfald lige nu. Måske græder de, måske trækker de vejret ukontrolleret og heftigt, måske fortæller de os, at hjertet banker hårdt, at de er svimle og bange for, at de skal dø. Angst kan komme til udtryk på mange måder, og det er væmmeligt at opleve. Derfor har alle vores rådgivere lært, hvordan man kan hjælpe et menneske i den situation, fx med åndedrætsøvelser, beroligende ord og en forvisning om, at rådgiveren er der og bliver i telefonen eller på chatten, til anfaldet er drevet over, fortæller Liza Johnson, psykoterapeut og leder af Psykiatrifonens rådgivning.

– Akut psykiatri vil ikke se mig

Der er brug for muligheden for at kunne kontakte en gratis, anonym rådgivning som Psykiatrifondens. For eksempel skriver en bruger: ” Akut psykiatri vil ikke “se” mig, når det er angstanfald. De sender mig hjem igen.”

En af grundene til, at så mange unge rammes af angst, er, at de ofte føler sig alene med problemet. De kan være bange for at tale med deres familie eller venner om det, og de kan også have en oplevelse af, at de ikke bliver taget seriøst af sundhedssystemet.

Psykiatrifondens rådgivning tilbyder anonym hjælp

Psykiatrifondens rådgivning er et gratis og anonymt tilbud til alle, der har brug for hjælp til psykiske problemer. De 130 frivillige rådgivere har alle en relevant faglig baggrund, og de er uddannet til at hjælpe mennesker med angst.

Hvis du oplever angst, er der hjælp at hente:

  • Du kan kontakte Psykiatrifondens rådgivning på telefon 70 201 201 eller chat.
  • Du kan også finde mere information om angst på Psykiatrifondens hjemmeside.

Rådgivningen tilbyder både telefonrådgivning og chatrådgivning, og man kan være anonym, når man kontakter dem.

Fakta om angst:

  • Ca. 350.000-400.000 voksne danskere har symptomer på angst.
  • Angst er den næsthyppigste årsag til, at danskere henvender sig på psykiatriske skadestuer.
  • Angst er en af de mest udbredte psykiske lidelser i Danmark.