Unge søges til at besvare spørgsmål om kropsopfattelse
Respekterer du din krop? Og synes du, at du er smuk, selvom du ikke ligner dem fra sociale medier? Vi leder efter unge i alderen 15-25 år, der har lyst til at fortælle, hvordan de har det med deres egen krop. Svarene skal bruges til at styrke forskning i positiv kropsopfattelse
PRESSEMEDDELELSE: Hvordan kan man støtte unge mennesker, så de bliver gladere for deres egen krop?
Dét er et spørgsmål, som forskere fra Statens Institut for Folkesundhed ønsker at besvare. Derfor leder de lige nu efter unge i alderen 15-25 år, der vil hjælpe ved at besvare et spørgeskema. Svarene skal bidrage til at udvikle bedre måleværktøjer til forskning i kropstilpashed i Danmark.
“Vi ved fra tidligere undersøgelser, at cirka 10 procent af drengene og 20 procent af pigerne i gymnasiet har lav eller meget lav kropstilfredshed. Derfor giver det mening at undersøge, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe unge til at få en mere positiv opfattelse af egen krop. I Danmark mangler der dog et værktøj, der kan måle unges positive kropsopfattelse, og derfor beder vi nu unge danskere om hjælp,” forklarer professor Lau Caspar Thygesen.
Forskning om kropsopfattelse har traditionelt fokuseret på negative aspekter som utilfredshed, kritik og kropsskam. Men der er stigende interesse for det positive kropsbillede, som er et forholdsvis nyt forskningsområde i Danmark, og som handler om at acceptere og respektere sin krop og samtidig afvise mediernes skønhedsidealer som den eneste form for skønhed.
Forskerne retter derfor nu blikket mod det positive og mod, hvad der forårsager kropstilpashed, og hvilke effekter det har.
“Selvom der stadig er meget at udforske om kropstilpashed, særligt i en dansk kontekst, er der studier, der tyder på, at høj kropstilpashed hænger sammen med blandt andet livstilfredshed, højere selvværd samt lavere risiko for spiseforstyrrelser og lavere risiko for overdreven perfektionisme. Derfor er det interessant at belyse i en dansk sammenhæng,” forklarer Lau Caspar Thygesen.
Tester spørgeskema
De unge, der besvarer spørgeskemaet, er med til at teste et internationalt anerkendt spørgeskema, der netop måler kropstilpashed. Skemaet er udviklet i USA og bruges allerede i flere lande, men skal nu valideres herhjemme for at sikre, at det også kan bruges i en dansk kontekst, fortæller videnskabelig assistent Mattias Højgaard Toftholm:
“Vi ved, at kulturelle forskelle spiller en rolle for, hvordan unge opfatter egen krop. Derfor er det vigtigt at finde ud af, om spørgeskemaet måler det samme i Danmark som i USA.”
Spørgeskemaet tager cirka fem minutter at udfylde og rummer spørgsmål som: Hvordan har du det med din krop? Trives du med den? Og er du opmærksom på dens behov?
“Spørgsmålene handler ikke kun om udseende, men også om at værdsætte sin krop og føle sig godt tilpas, og der spørges også ind til de unges selvværd og mentale helbred,” forklarer Mattias Højgaard Toftholm.
Nuanceret forståelse
Ifølge professor Lau Caspar Thygesen betyder kropstilpashed ikke, at man nødvendigvis elsker alt ved sin krop, men at man overordnet set har en følelse af accept og respekt for den.
“Positiv og negativ kropsopfattelse er ikke nødvendigvis modsatte ender af samme skala. Man kan for eksempel godt opleve kropsutilfredshed på visse dage, men stadig have et generelt positivt kropsbillede, og overordnet set er det denne nuancerede forståelse, som vi gerne vil blive klogere på i Danmark. Hvis vi kan forstå, hvad der skaber en positiv kropsopfattelse, kan vi måske også blive bedre til at støtte unge i at have det godt med sig selv.”
Hvis du kender nogen mellem 15 og 25 år, der kunne have lyst til at besvare spørgeskemaet, er du velkommen til at sende det videre til dem.
Center for Sundt Liv og Trivsel har finansieret spørgeskemaundersøgelsen.
Kontakt: Professor Lau Caspar Thygesen, e-mail: lct@sdu.dk, tlf.: 6550 7771; Videnskabelig assistent Mattias Højgaard Toftholm, e-mail: math@sdu.dk, tlf.: 6550 3901. Statens Institut for Folkesundhed, SDU