FREDERICIA

Unge i Fredericia har et sted, hvor fortrolighed og anonymitet er altafgørende for at komme videre i livet

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Headspace, henvender sig til unge mellem 12 og 25 år. Og i næste uge fejres det, at unge fredericianere i fem år har fået hjælp! DanmarkC TV bringer et længere TV indslag på lørdag.

“Headspace er et gratis og anonymt samtaletilbud til unge i alderen 12 til 25 år, hvor de kan komme og få nogle at tale med og få noget støtte. Vi arbejder sundhedsfremmende og prøver at styrke de unges mentale trivsel og prøver at sikre, at de har lettere ved at håndtere de udfordringer de står i, i hverdagen”, forklarer Cecilie Roed Schultz til DanmarkC TV.

Der er ingen tvivl om, at der er brug for Headspace. I de forløbne fem år har 1.000 (ettusinde) besøgt de hyggelige lokaler i Dronningensgade 95 (indgang H) i Fredericia.

“Nogle gange er det svære ting de unge kommer med. Vi får ting at vide her, som den unge måske aldrig har sagt til et andet menneske. Vi får dybe hemmeligheder at vide, om meget svære tanker. Tanker som nogen skammer sig over at have,” forklarer Cecilie Roed Schultz, der er ansat som ungerådgiver. Omvendt må alle også komme og fortælle om noget godt, eller noget der er lykkedes. Det er hele den unges liv der kan tales om.

Ungerådgiver ved Headspace, Cecilie Roed Schultz. Foto: DanmarkC TV.

Ved Headspace er det ikke kun fagpersoner der møder de unge. Der er i øjeblikket tilknyttet ca. 25 frivillige i alle aldersgrupper, erhvervs- og livserfaring. Men de er uddannede internt, så alle kan føle sig trygge i mødet med de frivillige.

Én af de frivillige er Lasse. Og får Lasse noget ud af det? “Jeg synes jeg får et godt indblik i diversiteten af mennesker. Jeg synes det er fedt at se de nuancer der er, fremfor den omgangskreds jeg selv går i, for det kan godt være nogen faste rammer og faste typer jeg ser. Her møder jeg så mange typer og fantastiske unge mennesker,” fortæller Lasse.

Lasse læger vægt på at tage godt mod nye, være imødekommende og viser rundt i huset. Huset er gjort meget hjemligt. Derefter følger en kort INTRO-samtale, så det er muligt at finde den bedste samtalepartner.

I det daglige arbejde ved Headspace er det mest grupperne, som Lasse beskæftiger sig med.

Lasse, frivillig ved Headspace. Foto: DanmarkC TV.

Laura er bruger af Headspace og med i en gruppe. “Det tog ikke lang tid, før de fandt ud af hvor jeg passede ind, og hvad jeg kunne få ud af at være her,” fortæller Laura. Det var lidt skræmmende at henvende sig første gang, hvor man ikke kender nogen. Men det har været rigtig positivt, selv om det var noget nyt,” forklarer Laura. “At man ikke er helt alene i det, kan også være rart,” fortsætter Laura om den problemstilling hun mødte op med i Headspace, og den oplevelse af at blive både set, hørt og der var tid til hende.

“Vi er ikke ene om det her”, Laura, bruger af Headspace. Foto: DanmarkC TV.

“Det er altid hårdt i starten, især for sådan en person som mig, men man vænner sig til det,” forklarer Benjamin om det første møde med Headspace. Det var svært at finde Headspace, fortæller Benjamin, men “når jeg først fik fat i kontakterne, var det meget nemt.”

Benjamin er ikke færdig med at komme i Headspace: “Jeg vil sige, jeg er stadigvæk midt i processen, men den er gjort nemmere.” Og på spørgsmålet om Benjamin vil anbefale Headspace falder svaret hurtigt: “Helt klart, helt klart. Det vil jeg kun anbefale uanset hvad man går igennem,” slutter Benjamin.

Benjamin kan kun anbefale Headspace, uanset hvad man går igennem. Foto: DanmarkC TV.

På lørdag kan du møde de seje unge, der fortæller meget mere om deres oplevelser med Headspace og den hjælp de har modtaget. Allerede nu en tak til Laura og Benjamin for at stille op til kamera.
Du kan også se ungerådgiver Cecilie og frivilligrådgiver Lasse fortælle meget mere om Headspace.