FREDERICIA

Trafikstyrelsen har overtaget kort over tilladte dronezoner

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Flyvning med droner er en udbredt hobby – men der er regler for det. I Fredericia Kommune er der flere forbudszoner!

De fleste der køber en drone ved ikke altid, at der er regler for det. Aalborg Lufthavn har flere gange været lukket, når en drone kommer for tæt på. Det bliver naturligvis til en politisag, men det kan være svært at fange den pilot – for det kaldes en fører af en drone – inden han er væk igen. Og radaren ved lufthavne kan kun se dronen, og ikke piloten.

Der er også afstandskrav der skal overholdes. Mange droner er udstyret med et ganske glimrende kamera, og dermed kan en pilot krænke privatlivets fred.

De enkle regler er:

  • Læs dronens brugermanual
  • Tegn en droneforsikring
  • Tag det korrekte dronecertifikat
  • Max. højde: 120 meter over jordniveau
  • Hold sikkerhedsafstand på 1:1 af flyvehøjden (50 m højde=50 m afstand)
  • Flyv aldrig udenfor synsvidde
  • Flyv ikke over mennesker eller forsamlinger af mennesker
  • Orienter dig om, hvor du må flyve og ikke må flyve på www.droneluftrum.dk
  • Flyv ikke over offentlige veje, hvor hastighedsgrænsen er over 70 km/t.
  • Du skal have lov til at flyve over folks private grund, hvis den er omkranset af hegn, hæk og mur
  • Hvis der ikke er hegn, hæk eller mur, må du ikke flyve tættere på bygninger end 2,5 meter

Den 1. april 2023 overtog Trafikstyrelsen ansvaret for et kort over tilladte dronezoner.
Vi er glade for, at oversigtskortet nu bliver en integreret del af droneregler.dk, hvor al nyttig information om droneflyvning i forvejen er samlet. Vi arbejder i øjeblikket på at gøre sitet mere overskueligt og brugervenligt, så vi på sigt får et helstøbt droneunivers med let adgang til viden, registreringer, certifikater m.m. siger kontorchef for droneområdet, Lars Korsholm i en pressemeddelelse.

Blå områder er direkte forbudszoner. Udsnit af Trafikstyrelsens kort.

Langt de fleste piloter er på ren hobbybasis, men i flere erhverv benyttes droner mere og mere, da de kan medvirke til at skabe et overblik. Droner vinder for eksempel indpas ved ejendomsmæglere, der med droner kan lave både spændende optagelser, men også vise ejendommens tilstand “oppe fra”.

Beredskabet bruger også droner: TrekantBrand benyttede drone for få dage siden ved en mistanke om et kemikalieudslip. Dronen medvirkede bl.a. til at afkræfte denne frygt, og afslører det kun var damp. Politiet er også ved at uddanne dronepiloter, og de kan eksempelvis medvirke ved eftersøgning af bortkomne.

For erhvervspiloter er der lidt andre regler, og de må flyve steder hvor hobbypiloterne ikke må. De de har gennemgået en uddannelse og er blevet certificerede kender de reglerne, og ved hvordan de skal forholde sig, hvis opgaven er at fotografere eller filme en villa i et paracelhuskvarter.

HER kan du læse alt om reglerne for at flyve med drone.