FREDERICIA

Stor indvielse : Google-støtte giver boost til teknologiundervisning i MakerSpace

Af Theis Søndergaard - ths@danmarkc.tv

Det er teknologiens dag i Fredericia, hvor MakerSpace indvier sine nyrenoverede lokaler på Kulturkasernen

Et nyt undervisningstiltag skal indvie de yngste folkeskoleelever i kodning og digital kunnen. Google støtter MakerSpace med to legater for i alt 740.000 kroner.

Den kreative og eksperimenterende undervisning i design og teknologi i Fredericia får i dag mandag et ekstra boost. Det fælleskommunale teknologiværksted MakerSpace indvier nemlig kl. 15 i dag sine helt nyrenoverede lokaler på Kulturkasernen på den gamle Bülows Kaserne med det erklærede mål at inspirere flere unge til en fremtid inden for teknologi og naturvidenskab. 

Det sker med støtte fra Byrådet og Google. Sidstnævnte har doneret 550.000 kroner til indkøb af nye teknologier og indretning af MakerSpace i læringszoner, der tilskynder til bestemte typer aktiviteter i relation til designprocessen og træner elever i problemløsning, idégenerering, design og konstruktion. 

Med en bred vifte af tilbud inden for både undervisning i designprocesser og teknologiforståelse samt fritidstilbud som TEKhub og Opfinderklub er MakerSpace et samlingspunkt for hele byen.

Nyt program til 840 elever på vej

Et afgørende tiltag i MakerSpace er at ruste lærere og pædagoger, så de ude på folkeskolerne også kan sætte rammerne for en kreativ og spændende undervisning i teknologiforståelse. Og fremover får også Fredericias yngste folkeskoleelever chancen for at tage førertrøjen som landets bedste ‘digitale tænkere’, når MakerSpace lancerer et helt nyt undervisningsprogram, Digital Thinker.

Google har ydet støtte på omkring 190.000 kroner til projektet, som efter nytår gradvist skal opkvalificere 28 folkeskolelærere i Fredericia, så de efterfølgende kan implementere læringen i den almindelige klasseundervisning. Det skal ruste de alleryngste folkeskoleelever til at navigere i en digital verden, og i løbet af det næste skoleår vil ca. 840 fredericianske folkeskoleelever få glæde af undervisningsprogrammet. 

Programmet er en del af det såkaldte Coding School Europe, som er udviklet af Google, og som allerede har oprustet undervisere i både Finland, Belgien og Irland. I Fredericia vil Digital Thinker undervise elever i 0.-2. klasse i blandt andet forståelse af mønstre, kommandoer og data samt kritisk stillingtagen til anvendelsen af nye teknologier. 

Googles politiske chef for datacentre i Norden, Niels Martin Andersen, er imponeret over de digitale ambitioner i Fredericia.

“MakerSpace og ‘Digital Thinker’-programmet sætter en tyk streg under Fredericias førende rolle på det digitale område. Der findes en del tilbud inden for fx kodning, som henvender sig til større elever, men kun ganske få rettet mod de yngste folkeskoleelever. Jo tidligere vi kan sætte ind med motiverende, sjove og lærerige indsatser, jo større er chancen for, at det lykkes at udvikle og fastholde deres interesse og dermed ruste Fredericias ungdom til en digital fremtid,” siger Niels Martin Andersen.

Leder af MakerSpace, Kia Skovbo Ehlers, forventer, at støtten på samlet set 740.000 kroner fra Google kan booste de fredericianske børns teknologiforståelse og praksisfaglighed yderligere.

“I Fredericia arbejder vi benhårdt for, at vi ikke skaber et A- og et B-hold inden for teknologiforståelse, blandt andet ved at integrere det i skolegangen for alle elever fra 0.-9. klasse. Det bliver der endnu bedre muligheder for nu, når vi endelig kan byde byens folkeskoleelever, lærere, pædagoger og alle andre interesserede borgere indenfor i vores nye rammer. Med donationen fra Google har vi taget et kæmpe skridt i retning af at realisere vores store ambition om at skabe Danmarks fedeste MakerSpace. Jeg synes, vi har fået skabt et inspirerende undervisningsmiljø, hvor børn og unge både i skole og fritid kan nørde og arbejde kreativt med teknologier og blive godt rustet til en digitaliseret fremtid“, siger Kia Skovbo Ehlers.