FREDERICIA

SE TV-INDSLAG: Besætning på Lancaster ED-305 mindet – Styrtede i Lillebælt

Af Theis Søndergaard - ths@danmarkc.tv

De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, markerede søndag d. 10. marts årsdagen, for nedskydningen af Lancaster ED305 i Lillebælt, ved den gamle lillebæltsbro

Ombord på Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305, var syv besætningsmedlemmer, der alle mistede livet, da deres Lancaster for 81 år siden blev skudt ned og forulykkede i Lillebælt – den 10. marts 1943, kl. 23:13.

Tidligere samme dag lettede Lancaster ED305, som var fra RAF 44 “Rhodesia” Squadron, fra RAF Waddington basen i Lincolnshire sammen med 34 andre fly. Deres opgave var at kaste miner i nærheden af Sassnitz, hvor der lå en vigtig tysk flådestation. Opgaven blev løst med succes. På vejen tilbage blev de observeret af en tysk raderstation på Fyn, og senere blev den engageret og angrebet af tyske jagere over halvøen Strib ved Lillebælt. Fra dette angreb og nu i brand fløj Lancasteren i lav højde hen over de østlige dele af Fredericia i retning Lillebælt. Uheldigvis var det tyske rekognosceringsfartøj – Adler – stationeret i nærheden af Lyngsodde. Rekognosceringsfartøjet tog den brændende Lancaster under ild og beskød det allerede alvorligt beskadigede flyv med omkring 40 stk. 20 mm granater. Lancasteren styrtede i Lillebælt tæt ved Lyngsodde i retning mod den gamle Lillebæltsbro.

I 2013 tog tidligere pressefotograf – Peter Honeré, sammen med andre, initiativ til rejsning af en mindesten, for den faldne flybesætning, og årsdagen er blevet behørigt markeret siden.

Søndag den 10. marts 2024 samledes Forsvarsbrødre – og mindede besætningen på den nedskudte Lancaster ED305. Se indsalget her i artiklen – og på dit tv – på lørdag.

Forsvarsbrødre samledes til minde om besætningen på nedskudt Lancaster ED305