FREDERICIA

Sankt Hans: Stryg tændstikken med omtanke

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Bålafbrændinger hører Skt. Hans aften til og er en festlige markering af midsommeren.

Men hvis ikke man passer på, kan festlighederne nemt blive afløst af hvinende sirener fra brandbilerne.

Der opstår dobbelt så mange brande på en sankthansaften som på en normal aften og nat.

Normalt rykker brandvæsenet ud til ca. 25 brande på landsplan en almindelig aften og nat, men på Sankt Hans aften, rykker brandvæsenet ud mere end dobbelt så mange gange, da der desværre går ild i meget andet end Sankt Hans bålet. Vil du undgå en træls aften, så læs med her hvor vi har samlet nogle gode råd.

Torben Vesterskov Jensen der er sikkerhedsrådgiver i Beredskabsforbundet fortæller at sikkerhedsafstande er en vigtig faktor, for at undgå brandspredning. I bekendtgørelsen for afbrænding, står der at bålet skal være placeret med minimum 30 meter til bygninger med hårdt tag, og 200 meter til bygninger med stråtag. Der ud over er der også en sikkerhedsafstand på 200 meter til letantændeligt materiale, så som halmoplag, brandfarlige gasser og nåletræer.

Det kan være festligt at krydre Sank Hans bålet med fyrværkeri, men det kan ende gruelig galt. Derfor anbefales det at fyrværkeri gemmes til nytårsaften. Der er i de forgange år set alvorlige skader når fyrværkeriet flyver ud af bålet og rammer de mennesker der står ved bålet. Ved større fyrværkeri eksplosioner kan kviste og grene blive kastet ud af bålet, og være med til at starte en ny brand i græsset, fortæller Torben.

Tjekliste inden tændstikken stryges

  •   Bålet er kontrolleret for dyr, f.eks. fugle og pindsvin
  •   Der er en korrekt sikkerhedsafstand til nærtliggende bygninger og oplag
  •   Der er tilstrækkeligt med vand i nærheden, enten i en spandesprøjte eller en haveslange
  •   Sikre at heksen ikke vælter ned i publikum, når bålet brændes nedHusk også at holde øje med vejret, for hvis vinden tager til, er der en meget større risiko for brandspredning. I bekendtgørelsen for afbrænding er det beskrevet at afbrænding i hård vind (Vindhastigheder på 10,8-13,8 m/s) ikke er tilladt, med mindre der er givet tilladelse af kommunen.Drop benzin og dieselolie til optænding da det kan give alvorlige brandskader og skader miljøet. Brandfarlige væsker afdamper ganske voldsomt og det kan resultere i uventede eksplosioner, med brandskader til følge. Brug lidt tørt græs, aviser eller optændingsblokke så er du sikker på en rolig og kontrolleret optænding, siger Torben Vesterskov Jensen.

    Opstår der en ukontrolleret brand skal brandvæsenet hurtigst muligt tilkalde, ved at kontakte alarmcentralen på telefon 1-1-2.

Sankt Hans afstand grafik