Kort Nyt

Samtalen der ændrede verden, fylder 50 år

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

I dag, den 3. april 2023, er det 50 år siden, at det første opkald blev foretaget med en mobiltelefon i New York. Siden er behovet for data kommet til, og fremtiden byder på opdelte mobilnetværk, hvor virksomheder og institutioner bruger mobilnettet som deres infrastruktur i private netværk.

For 50 år siden blev det første opkald foretaget med en mobiltelefon i USA af den verdensberømte ingeniør Martin Cooper. Han udviklede i 1973 Motorola DynaTAC 8000X, som ikke alene vejede mere end ét kilo – den krævede også hele 10 timers opladning for at give ca. 30 minutters taletid. Det første opkald fandt sted den 3. april 1973 på en gade i New York, hvor den daværende Motorola-chef ringede til sin konkurrent Joel Engel fra Bell Labs via AT&T’s netværk.

”Martin Coopers opfindelse af mobiltelefonen har haft altafgørende betydning for vores digitale liv og ikke mindst, hvordan vi kommunikerer med hinanden. Dengang skulle man stå lige ved siden af en mobilmast for at få en ordentlig forbindelse. Takket være mange års ihærdige investeringer fra teleselskaberne i Danmark, har vi i dag netværk, der giver os mulighed for at tale og gå på nettet, hvor og hvornår det passer os, og det bliver oplevet som en selvfølge,” siger Jesper Mølbak, netværksekspert i Telenor i en pressemeddelelse.