FREDERICIA

Samarbejde i fragtbranchen skal sikre fremtidig faglært arbejdskraft

Udgivet af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Taulov Transport Center, ØSG A/S og FGU TREKANTEN har indledt et spændende samarbejde for at tackle det efterslæb i faglært arbejdskraft, som forventes at opstå i fragtbranchen i de kommende år.

Samarbejdet vil sikre, at der er tilstrækkelig arbejdskraft i branchen ved at uddanne og opkvalificere elever på FGU Trekanten til at blive dygtige og erfarne fragtmedarbejdere. Eleverne vil få mulighed for at arbejde side om side med erfarne medarbejdere fra ØSG, som vil fungere som mentorer og læremestre i virksomheden.

– Vi tror på, at dette samarbejde vil føre til en win-win situation for både eleverne og virksomheden. Eleverne får en unik mulighed for at lære fra branchens bedste og få relevant erhvervserfaring, mens ØSG får adgang til at spotte talentfulde og engagerede medarbejdere, der er klar til at bidrage til virksomhedens vækst og succes. Vi ser frem til at følge samarbejdets udvikling og glæder os over at være med til at skabe en positiv forandring i fragtbranchen, indleder formand Taulov Transport Center, Torben Aldershaab.

Formand for Taulov Transport Center, Torben Aldershaab. Foto: arkivfoto

Hos ØSG har man taget skeen i den anden hånd. For et års tid siden blev der etableret et samarbejde mellem FGU Trekanten, Fredericia Kommune, 3F og EUC Lillebælt. Samarbejdet er en succes, og som formand for Taulov Transportcenter, Torben Aldershaab, konstaterer:

– Ifølge Aldershaab er fragtbranchen i øjeblikket præget af en situation, hvor virksomhederne “stjæler” medarbejdere fra hinanden, hvilket ikke er holdbart. Når medarbejdere skifter arbejde fra for eksempel ØSG til en anden virksomhed, løser det ikke det grundlæggende problem, og det vil sandsynligvis føre til en situation, hvor der vil være stigende lønninger for at tiltrække og fastholde medarbejderne. Dette kan have negative konsekvenser for branchens konkurrenceevne og bæredygtighed på længere sigt, siger han og uddyber:

– Derfor er det afgørende, at branchen finder løsninger på at fastholde medarbejdere og undgå unødvendige jobskifte. Dette kan gøres ved at skabe en mere attraktiv arbejdsplads med gode karrieremuligheder, konkurrencedygtige lønninger og en stærk virksomhedskultur. Hvis virksomhederne formår at tiltrække og fastholde de bedste talenter, vil det have en positiv indvirkning på branchen og bidrage til dens vækst og bæredygtighed. Vi bør derfor alle arbejde sammen for at sikre, at fragtbranchen kan tilbyde attraktive karrieremuligheder og gode arbejdsforhold for medarbejderne, så vi kan sikre dens fremtidige succes og udvikling.

Hold to er i gang

Hold to er i gang, og her modtager eleverne ikke kun basale lektioner i dansk og matematik, men også relevante kurser og uddannelser, der giver dem muligheder for at opbygge en karriere i transportbranchen. Eleverne ser dette som en unik mulighed for at få praktisk erfaring og færdigheder, der kan hjælpe dem med at lykkes i branchen. Som en del af deres uddannelse vil de lære om alle aspekter af branchen, herunder logistik, transport og kommunikation, og de vil blive trænet af erfarne medarbejdere hos ØSG.

Denne form for samarbejde mellem FGU Trekanten og ØSG er vigtig for at sikre, at eleverne har de færdigheder og uddannelse, der kræves for at opnå succes i branchen. Det vil også være til fordel for ØSG, som vil have adgang til talentfulde og engagerede medarbejdere, der kan bidrage til virksomhedens fortsatte vækst og succes. Aktørerne er også begejstrede over dette samarbejde og glæder sig over at se, hvordan det kan hjælpe med at opbygge en stærk portefølje af mulige medarbejdere. Og en af eleverne er ikke i tvivl:

– At vi er her giver os mulighed for at få noget på cv’et, men det er også god viden vi får hver dag, som vi kan bruge, både hvis vi vil arbejde i branchen, men også hvis vi skal lave noget andet, siger en elev.

Eleverne, som er hos ØSG, er glade for at være væk fra den traditionelle skolebænk. De kommer med forskellige baggrunde, men de har det til fælles, at de alle gerne vil noget i branchen.

– Jeg er vokset op i branchen, da min far er lastbilchauffør. Så jeg tænker også, at jeg skal noget med det her, indskyder en elev med stor passion.

Underviser på FGU, Kim Elgaard Dahl. Foto: arkivfoto

Underviser Kim Elgaard Dahl fra FGU underviste også hold 1, og han er ikke i tvivl om, at det giver noget. Det er også ham, der sammen med virksomheder vurderer, hvad der skal ske med den enkelte elev efter seksmåneder.

– En ting er sammenspillet mellem eleverne, virksomheden og mig. En anden ting er vurderingen af, hvornården enkelte elev er klar til at komme videre. Men det bedste er de muligheder dette projekt åbner, og den følelse eleverne har ved at gå i skole og på arbejde samme sted hos Danske Fragtmænd, siger Kim og tilføjer:

– Det er fedt at stå her. De ved mere om transport, lager og logistik end mig, og det at de er på arbejdspladsmed krav om at komme til tiden, er federe end at være på en skole. Eleverne er som udgangspunkt også lidt trætte af at gå i skole, så de vil gerne noget andet end det, men her genvinder mange lysten til at lære, fordi det er mere praksisorienteret.

Foruden undervisningen og kurser, kommer eleverne også ud og ser hverdagen i branchen.

– Vi har alle været med ude på en rute med en lastbilchauffør, hvor vi ser hvordan de samler ting op, og hvordan deres hverdag er, siger en elev.

Og gør eleverne det godt, så er det ikke udelukket, at de kan få en læreplads på stedet.

– Hvis eleverne passer deres ting, kommer til tiden og udviser lysten til vores fag, så er det her absolut en god måde at komme i lære hos os på. Det ved eleverne også godt. De ved, at vi følger dem tæt, og vi talersammen med hinanden om dem og deres muligheder, siger direktør Henrik Herum.

Herums opfattelse er, at branchen fortolkes forkert af den menige dansker. Så når eleverne først ser, oplever og hører om eksempelvis ØSG, skifter opfattelsen af, hvad branchen og virksomheden er.

– Vi har haft besøg af 200 elever og forældre for nogle uger siden. De fik en rundvisning og hørte om mulighederne i branchen. Forældrene var imponerede og troede ikke, at det var sådan noget som det er. Lærlinge fortalte om det, og det de sagde var en øjenåbner for forældrene, siger Henrik Herum, som har et klart mål med FGU-samarbejdet:

– Jeg håber, at vi sammen kan skabe værdi på den måde, at vi bliver synliggjort, og finder de unge, der kan en hel masse, og vil på arbejdsmarkedet og tjene deres penge. Herum slår fast, at det ikke gør noget, at man ikke har nogen erfaring. Så kan ØSG selv være med til atforme deres lærlinge.

– Vi har altid arbejdet med at få dem så ”grønne” som muligt, så kan vi selv bearbejde dem. Sådan har vi tit gjort, og nu gearer vi voldsomt op med lærlinge, og kommer op at have 12, siger Henrik Herum og oplyser, at ØSG har 82 medarbejdere i alt.

Henrik Herum, ejer af ØSG A/S. Foto: arkivfoto

Ejeren af ØSG er frustreret over, at der er krig om de faglærte i branchen. Det håber han stopper.

– Jeg har haft medarbejdere, der hopper ned til naboen i samme hus. Det er virkelig irriterende, når manved, hvad det koster i tid og ressourcer, når man har klækket en lærling ud. Ud af de lærlinge vi kommer til at tage ind, kommer vi måske til at få brug for halvdelen efterfølgende, og hvis alle tænker sådan, så får vi knækket kurven. Når de er færdiguddannet hos os ved jeg, at de alle er dygtige og kan komme videre, hvis vi ikke beholder dem, siger Henrik Herum.

Taulov-området er i stor vækst indenfor netop transport- og logistikbranchen. Derfor er det et håb, at der vil komme flere virksomheder til, der vil rekruttere lærlinge.

– Der kommer store spillere til, så lærlingepladserne burde være her, siger Torben Aldershaab. Noget af det branchen lider under er, at man ikke må begynde på lastbil kørekort før man bliver 18 år.

– Det kan vi tabe de unge mennesker på, da de ikke må komme ud at køre lastbil hurtigt. Man kan vælge at blive tømrer, konditor eller noget andet så, hvor man må det hele til at starte med. Der er noget politisk man skal have set på, om man ikke kan få lov til at fremskynde lastbilkørekortet med et halvt år, siger Henrik Herum.

Målet er, at samarbejdet mellem FGU Trekanten, Fredericia Kommune, 3F og EUC Lillebælt kan være med til at stoppe den kurve, der peger på, at der om nogle år ude i fremtiden kommer til at mangle mange faglærte medarbejdere i branchen alene i Fredericia Kommune