Kort Nyt

Politiets Online Patrulje kunne fejre 1-års fødselsdag den 1. april 2023

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Politiets Online Patrulje fyldte 1 år den 1. april 2023. I det første år har patruljen modtaget tusindvis af henvendelser via online kanaler med tips og forespørgsler omkring sikker adfærd på nettet mv. Patruljen har desuden efterforsket eller bistået politikredsene i en lang række sager. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over resultaterne og politiets tilstedeværelse på sociale medier.

Nye tal fra National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) viser, at POP i det første år har modtaget over 5.200 konkrete henvendelser via forskellige online kanaler indeholdende forespørgsler omkring sikker adfærd på nettet og tips mv. Tallene viser også, at POP har efterforsket eller bistået politikredsene i 66 konkrete sager.

POP har siden sin etablering også været med i opstarten af flere større sager om digitale krænkelser, hvor POP er blevet kontaktet af børn og unge, der har observeret noget mistænkeligt. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har eksempelvis netop rejst tiltale i en sag om blufærdighedskrænkelse (straffelovens § 232), hvor patruljen har været med til at igangsætte og indledningsvis efterforske forholdet.

I forbindelse med den landsdækkende aktion mod muldyr i januar 2023 afholdt POP sit første online forældremøde for at oplyse og rådgive om fænomenet. Over 2.300 så med live, mens forældremødet efterfølgende er nået ud til over 20.000 brugere. POP har efterfølgende holdt to online forældremøder. Det seneste var med fokus på sextortion og blev afholdt i samarbejde med Red Barnet.

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler:

”Jeg ser med største alvor på den kriminalitet, som i de seneste år har bevæget sig fra den fysiske verden og over på nettet. Unge mennesker i dag har en helt anden adgang til internettet og sociale medier end tidligere, men det har de kriminelle også. I øjeblikket behandler Folketinget regeringens lovforslag om bl.a. en ny bestemmelse i straffeloven, der kriminaliserer grooming, men det er også virkelig vigtigt, at politiet er til stede i den virtuelle verden for at opretholde lov og orden og for at skabe tryghed og sikkerhed på internettet blandt børn og unge. Jeg synes, de foreløbige erfaringer vidner om, at Politiets Online Patrulje er kommet rigtig godt fra start, og jeg ser frem til at følge patruljens videre færd.”

Læs mere om Politiet Online Patrulje her