MEDDELSER

På med vanten – nu skal der samles affald!

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Den store forårsrengøring i naturen finder i år sted søndag den 27. april

 Traditionen tro inviterer Fredericia Kommune og Danmarks Naturfredningsforening alle til at bruge et par timer på at samle affald og give naturen en forårsrengøring. I år foregår det søndag den 27. april 2014 kl. 10-13.

”Det plejer at være en rigtig sjov og hyggelig dag, som virkelig batter noget. Ved at gøre en fælles indsats får vi en renere og smukkere natur at bevæge os ud i det lyse sommerhalvår”, fortæller Karsten Enggaard, som er formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Fredericia.

I Fredericia Kommune foregår indsamlingen lidt anderledes end de fleste andre steder i landet. Indsamlerne melder sig til på forhånd og får en bestemt rute at sørge for. Danmarks Naturfredningsforening har en række pladsbosser rundt om i kommunen, som uddeler poser til affaldet. Når indsamlingen er færdig, kører kommunens folk rundt og samler alle poserne ind. Hvis indsamlerne støder på effekter, der er for store til en pose, markerer de stedet på deres rutekort, så kommunens folk kan finde det.

”Hvert år må vi jo desværre ryste på hovedet af de enorme mængder af affald, som folk tilsyneladende mener, er ok at efterlade i vores fælles natur. Derfor har vi brug for rigtig mange hænder til at rydde op, og vi er glade for hver eneste indsamler, der melder sig. Og vi lover selvfølgelig dejligt forårsvejr igen i år”, afslutter Karsten Enggaard.

Vil du være med til at samle affald?

Indsamlere kan ringe til Lizzie Jessen på Affald & Genbrug 72 10 63 47 for at få en rute og et træfpunkt. Hun træffes mellem kl. 8-15, torsdag dog til 17. På dagen er der mødesteder i selve Fredericia, Sanddal, Snoghøj, Erritsø, Skærbæk, Bredstrup-Pjedsted, Vejlby Sogn (Vejlby, Egeskov, Bøgeskov, Trelde) og Taulov.

Så længe ligger affaldet i naturen:

Appelsin og bananskræller:   2 – 5 uger

Cigaretfilter:                                 1 – 5 år

Aviser:                                            3 – 12 måneder

Tyggegummi:                              5 år

Sokker og vanter af uld:          1 – 5 år

Malet træ:                                    13 år

Øl og sodavandsdåser:            10 – 500 år

Plastikposer:                                100 – 1000 år

Plastiklåg til 6-pack:                   450 år

Glasflasker:                                  4.000 – 1 million år

Kilde: Institut for Miljøvurdering