Kort Nyt

Ny rapport: Kombinationen af sex og stoffer er en tikkende bombe under LGBT+ miljøet

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Chemsex, der er brugen af stoffer i forbindelse med sex, er vokset i alvor og i omfang de senere år, og det udgør nu en reel sundkrise for LGBT+ miljøet. Det fremgår af en rapport, der er udarbejdet for AIDS-Fondet, som efterlyser hjælp til en koordineret indsats fra sundhedsmyndigheder, kommuner og regioner. 

En ny rapport fra AIDS-Fondet kaster lys over det voksende problem med chemsex – en praksis, hvor hårde stoffer bliver brugt i forbindelse med seksuelle aktiviteter. Rapporten, “Den perfekte storm”, giver en dybdegående indsigt i de farer og konsekvenser, som følger med denne farlige kombination af sex og stoffer.

Chemsex på fremmarch
Lars Christian Østergreen, direktør i AIDS-Fondet, udtrykker bekymring over stigningen i chemsex blandt transpersoner og mænd, der har sex med mænd. “De senere år har vores specialiserede rådgivning mærket et stigende pres fra chemsex-brugere, som har brug for hjælp,” siger Lars Christian Østergreen. Han understreger alvoren af situationen med eksempler på voldsom sex, overgreb, paranoia, psykoser, overdoser og endda dødsfald.

Skjulte epidemier
Rapporten afslører, at chemsex ofte foregår i lukkede miljøer som private hjem, hvilket gør det svært at estimere omfanget. Lars Christian Østergreen bemærker, at brugerne bliver yngre og at fænomenet spreder sig indenfor LGBT+ miljøet. Dette kalder på en øget opmærksomhed fra sundhedsmyndighederne.

Bagvedliggende problemer
Undersøgelsen afslører også, at mange brugere kæmper med underliggende problemer som ensomhed, manglende selvværd, og skam over deres seksualitet. “Stofferne hjælper dem til at have sex på trods af de mange hindringer,” påpeger Lars Christian Østergreen.

Behov for specialiserede tilbud
Behandlingen af chemsex-brugere kræver en kombination af stofmisbrugs- og sexologisk ekspertise. Lars Christian Østergreen understreger behovet for at skabe tilbud, der kan håndtere de komplekse behov hos denne gruppe. “Vi bliver nødt til at få hjælp fra sundhedsmyndighederne,” siger han, og tilføjer, at AIDS-Fondet planlægger at kontakte Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune for at udvikle målrettede indsatser.