Pressemeddelelse

MiniCO2 Etagehuse i Fredericia inviterer indenfor til Åbent Hus 6. marts

Udgivet af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Realdania By & Byg har nu lagt sidste hånd på to nye boligejendomme i Fredericia. Husene repræsenterer hver sin tilgang til at begrænse byggeriets klimabelastning og ressourceforbrug, og onsdag den 6. marts kan alle interesserede komme helt tæt på

To spritnye etagehuse står nu færdige i Kanalbyen i Fredericia og er de første af fem innovative byggeeksperimenter, som Realdania By & Byg gennemfører i disse år. Nu inviterer bygherren indenfor, så man på nærmeste hold kan høre om de foreløbige resultater og måske blive klogere på, hvordan man i fremtiden kan bygge og bo mere klimavenligt.

Det ene hus er bygget med mest muligt træ i husets bygningsdele og med så lavt CO2-forbrug som muligt. Det andet er opført med fuld fokus på at minimere ressourceforbrug og spild ved hjælp af samarbejdsprocesser og it-værktøjer.

“Nybyggeri står for en stor del af verdens CO2-udledning, og derfor kan byggebranchen gøre en forskel i bestræbelserne på at nå samfundets mål for nedbringelse af vores CO2-udledninger. Realdania By & Byg vil gerne både undersøge og inspirere til den udvikling, og alle, som enten af faglig eller almindelig interesse vil opleve MiniCO2 Etagehusene på nært hold, er mere end velkomne, når vi holder åbent hus. Det gælder også, hvis man bare er nysgerrig efter at se nogle moderne boliger, som snart skal lejes ud,” siger adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.

Plancheudstilling og film
Åbent hus-arrangementet foregår
onsdag den 6. marts 2024 kl. 14-17, Kongensstræde 90-98 i Fredericia,
umiddelbart nord for Oldenborggade. En lejlighed i hvert af etagehusene er åben for publikum, og i et stort telt udenfor kan man fordybe sig i en plancheudstilling og videofilm om projekterne. Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

MiniCO2 Etagehus TRÆ og MiniCO2 Etagehus DIGITAL er navnene på de to byggerier, som nu står færdige. Selvom de er grebet an på hver sin helt specielle måde, er de også meget ens, og det er der en pointe med.

“Det handler om at drage mest mulig nyttig viden ud af byggerierne, og det kan vi især, når de kan sammenlignes på tværs. Derfor opføres alle fem huse med de samme proportioner og under de samme rammevilkår,” fortæller Peter Cederfeld.

Hvert hus rummer fem boliger, har et bruttoareal på ca. 600 m2 og er fem etager høje. Alle husene skal leve op til gældende lovkrav for bl.a. brand, statik, akustik og indeklima, og derudover skal de opfylde kravene til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Da boligerne skal lejes ud, skal de også indfri gængse forventninger til komfort og praktisk indretning af moderne boliger, som skal lejes ud på markedsvilkår.

Undersøger materialer og byggeproces
Tre af byggerierne i Kongensstræde handler om at afprøve gængse byggematerialer og sammenligne deres klimabelastning. Det gælder det nu færdigbyggede etagehus i træ og to kommende huse, som bliver opført mest muligt i henholdsvis tegl og beton.

De to andre huse har fokus på at optimere byggeprocessen for på den måde at spare CO2 og ressourcer – som det nyopførte MiniCO2 Etagehus DIGITAL og et kommende byggeri MiniCO2 PRÆFAB, der sigter mod at minimere klimabelastningen ved at bygge huset af store fabriksfremstillede moduler, som efterfølgende transporteres til byggepladsen og sættes sammen som legoklodser.

Fotos herunder: Helene Høyer Mikkelsen for Realdania By & Byg.