Læserdebat

Kvindekvoter, nej tak: Kvinder i bestyrelser bør vælges på kvalifikationer

Læserdebat af: Kirsten Hassing Nielsen, Fredericia Byråd, Det Konservative Folkeparti

Kvindernes internationale kampdag den 8. marts giver anledning til at sige et par ord om kvindekvoter i danske bestyrelser. Det er en kæmpe misforståelse at tro, at kvindekvoter er den rigtige vej frem, til at få flere kvinder i bestyrelser. En bestyrelsespost er ikke noget, man har ret til. Heller ikke fordi man er kvinde. I stedet skal vi have langt større fokus på kvalifikationer og præstationer.

Kampen for kvinders repræsentation i bestyrelser og ligestillingsdebatten er kørt helt og aldeles af sporet, når vi tror, at kvindekvoter er løsningen på, at få flere kvinder i de danske bestyrelser. Det har intet med ligestilling at gøre, men kan derimod være diskriminerende overfor mænd.

Kvindekvoter er dikterende og skaber kunstigt sammensatte bestyrelser. Og helt ærligt; så er jeg af den overbevisning, at langt de fleste kvinder vil vælges på grund af deres kompetencer og kvalifikationer og ikke fordi de er kvinde, eller en kvote skal opfyldes. De fleste kvinder jeg kender, som sidder i bestyrelser er nogle der naturligt har fundet vej til bestyrelsen, og som har en god portion mod og stort engagement. Lad os bakke op om dem.

Med kvindekvoter risikerer vi at stigmatisere kvinder ved at antyde, at de kun opnår deres position på grund af deres køn og ikke på grund af evner og præstationer.

Det skal være et individuelt valg og ønske fra kvinderne selv, når de træder ind i bestyrelser. Og jeg tror faktisk, at mange kvinder har lysten til at engagere sig, hvis de rigtige forudsætninger er tilstede, både på den private front og i bestyrelserne. Så hvis vi skal kæmpe for noget, er det forudsætningerne og rammerne for at gå ind i bestyrelsesarbejde. Og så skal vi gøre langt mere ud af at fortælle om, hvad bestyrelsesarbejdet indebærer.

Fremfor kvindekvoter skal vi i stedet have fokus på at få repræsenteret forskelligheden i bestyrelser og have fokus på, hvilke kompetencer der er brug for i bestyrelserne.

Det er altid en fordel at sammensætte bestyrelser så mangfoldigt som muligt. Og det er utvivlsomt en styrke for en bestyrelse (eller direktion), hvis der er repræsenteret både kvinder og mænd, da vi i sagens natur har forskellige måder at tænke og arbejde på.

Jeg har et stort ønske om, at flere kvinder engagerer sig i bestyrelsesarbejde, men det skal ske ad naturlig vej, og på baggrund af kvalifikationer og kompetencer. Ikke på grund af køn eller et politisk ønske om at gennemtvinge bestemte mål.

Der er fortsat meget at kæmpe for, men at kæmpe for kvindekvoter; nej tak.
God international kampdag til alle.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv