Kultur

Fredericia-ikoner forenes med bibelske motiver i nyt kunstværk

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Missionshuset i Fredericia holder ferniseringen den 10. oktober 2023 kl. 16.30, hvor Danmarks bedste portrætmaler (2019) skaber bro mellem hellige skrifter og Fredericia-bylandskab

Benjamin Abana, kendt som Danmarks bedste portrætmaler i 2019, har påtaget sig en ny og udfordrende opgave. Han har integreret berømte elementer fra Fredericia, såsom Landsoldaten og Lillebæltsbroen, ind i et nyt religiøst kunstværk. Værket hænger nu i Fredericia Missionshus, der er et over 130 år gammelt bygningsværk.

Kombinerer hellige og lokale elementer

Benjamin Abana udtaler: ”Jeg kan godt lide at tage udgangspunkt i Bibelen, men jeg synes også, det er vigtigt at lave noget, som passer ind i den verden, vi er i nu.” Hans malerier fungerer som et puslespil, der forener fortid og nutid og som nu skal pryde vægen i missionshuset.

Fernisering inviterer til samtale

Ferniseringen af værket sker den 10. oktober kl. 16.30, hvor Benjamin Abana vil afsløre mere om sine tanker bag kunsten. ”Jeg vil gerne åbne lidt op for de skjulte motiver, som er i billederne,” siger han, mens han tilføjer, at han ønsker at give plads til publikums egne tolkninger.

Involvering i lokalsamfundet

Værket tjener også som en påmindelse om, at Fredericia Missionshus ønsker at være en aktiv del af byen. Det forventes at op til 100 mennesker vil deltage i ferniseringen, og alle interesserede er velkomne.

Der vil desuden være fællesspisning kl. 18.00 og et møde kl. 19.00, hvor organist Jens Ole Jespersen vil tale om ”Sangtraditioner gennem tiden”.

Fakta om Fredericia Missionshus: 

Fredericia Missionshus er et hus ejet af den kristne organisation Indre Mission. Organisationen har hovedkontor i Fredericia og driver flere missionshuse rundt omkring i landet. 

Indre Mission er en del af folkekirken og arrangerer årligt mange arrangementer, lejre, rejser og sælger bøger. 

Missionshuset i Fredericia er bygget i 1891 og gennemgår i disse år en større renovering. Tidligere var der på endevæggen i den store sal et stort vægmaleri af Kristus på korset. Det gamle vægmaleri gemmer sig stadig bag en træplade i væggen bag Benjamin Abanas værk. 

Læs mere om processen i den vedhæftede fil fra formanden for kunstudvalget Jens Ole Jespersen.

Fakta om Benjamin Abana: 

Benjamin Abana er en autodidakt kunstmaler, hvis stil er ekspressionistisk og figurativ med stærke bånd til den neoklassiske stil. 

Han vandt i 2019 DR-programmet Danmarks Bedste Portrætmaler med et portræt af skuespilleren Pilou Asbæk. 

Hans værker er historiefortællende, og karakteristisk er hans inspiration fra kristne og bibelske motiver.