
Forældre skal lære deres børn meget – men ikke at drikke hjemme!

Det er overskriften på en kampagne Sundhedsstyrelsen startede i går og er oplysning til forældre
Der er ingen tvivl om, at alle forældre taler med deres teenagere om alkohol, og forsøger også at sætte rammerne for de unges indtagelse. Men syv uf ti forældre ved godt, at de unge ikke altid overholder dem.
En sejlivet myte
Det har gennem mange år været en påstand, at skal de unge introduceres til alkohol, skal det hjemme. Det er en myte, forklarer Maria Koch Aabel, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.
Det er en sejlivet myte, at børn skal lære at drikke derhjemme med mor og far
”Det er en sejlivet myte, at børn skal lære at drikke derhjemme med mor og far, og det kan hænge sammen med, at mange forældre tror, at det er det sikreste for børnene. Men en tilladelse til at drikke hjemme kan være en blåstempling af alkohol og få dem til at drikke tidligere og mere end deres jævnaldrende.”
Fakta
I 2022 er der 22 % af de 15-årige piger og 27 % af de 15- årige drenge, som drikker alkohol ugentligt. En tilsvarende udvikling ses for fuldskab, og i 2022 er der 44 % af pigerne og 48 % af drengene i 9. klasse, som har prøvet at være fulde mindst to gange.
Målt ved binge-drinking, fuldskab og mængden af alkohol, der bliver drukket, har danske unge det højeste forbrug af alkohol sammenlignet med unge i andre europæiske lande.
Alkoholforbruget blandt unge stiger markant ved overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, særligt blandt unge, der begynder på gymnasiet
Vigtigt at lave fælles aftaler
Selvom næsten alle teenageforældre taler med deres børn om alkoholforbrug, viser undersøgelsen, at mange forældre tvivler på, om de kan forhindre eller formindske alkoholindtagelsen. Op mod halvdelen svarer, at de generelt ikke tror, at unge overholder de regler, deres forældre laver om alkohol, og tilsvarende synes de, at det kan være svært at lave aftaler med andre forældre om unges alkoholforbrug.
Men klare aftaler er vigtigt, hvis vi skal ændre alkoholkulturen blandt børn og unge.
”Som Sundhedsstyrelse fraråder vi, at børn og unge under 18 år drikker alkohol. Det er langt fra sådan, virkeligheden er i dag, for vi har en usund alkoholkultur, hvor alkohol fylder meget i vores samvær – også for børn og unge. Men det er afgørende, at vi går sammen om at ændre den kultur, også selv om det kan tage tid. For mange føles den næsten som naturgiven,” fortæller chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Maria Aabel Koch og understreger vigtigheden af, at forældrene laver aftaler med de unge om alkoholforbrug:
”Forældre har en enorm stor betydning for de alkoholvaner, som deres børn og unge får. Derfor har de også et ansvar, sammen med skoler, ungdomsuddannelser og aktører i fritids- og festmiljøerne for at sikre de bedste rammer for et godt børne- og ungeliv. Vi ved, at de børn, der har klare aftaler om alkoholindtag, også er dem, der starter senest og drikker mindst,” siger Maria Koch Aabel.