ERRITSØ

Erritsø Kirke fyldte 125 år søndag – ønsker sig en budcykel, så kirken kan komme ud i byen

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Festgudstjeneste blev holdt med biskop Marianne Christiansen som prædikant og efterfølgende var der reception i menighedshuset

Kirkens præster, Nikolaj Frøkjær-Jensen og Tina Iversen med biskop Marianne Christiansen bagerst.
Til højre anes provst Ulrik Overgaard, der ikke var i ornat i dag. Foto: DanmarkC TV.

Biskop Marianne Christiansen holdt dagens festprædiken. “At være ét, det er at være i fællesskab med nogen, som ikke er én selv. Det er nærmest mere end et fællesskab. At være ét er den tætteste forening med noget andet vi menneskeligt kan udtrykke,” var nogle af biskoppens ord til indledning.

Biskop Marianne Christiansen på prædikestolen i Erritsø Kirke i anledning af kirkens 125 års fødselsdag. Foto: DanmarkC TV.

125 år har kirken stået på sin lille forhøjning i Erritsø, men som provst Ulrik Overgaard fortalte, kunne han uden problemer føre Erritsø Kirke tilbage 1200-tallet. “Så I står i jeres egen ret,” lød det fra provsten.

Provst Ulrik Overgaard holdt en både underholdende og vedkommede tale til receptionen.
Foto: DanmarkC TV.

Inden provesten fik ordet, var det den tidligere sognepræst Marianne Sloth, der med lune, humor og lokalkendskab tog forsamlingen med fra 1958 og frem til jubilæumsdagen.

Tidligere sognepræst Marianne Sloth tog tilhørerne med storm og har en fabelagtig hukommelse.
Foto: DanmarkC TV.

I dagens anledning blev der udgivet et festskrift. En lækker tryksag på 16 sider, der fortæller hvad langt de fleste har lyst og behov for at vide, og fører læseren gennem hele kirkens historie. Med masser af illustrative billeder, hvoraf flere er hentet ved Nationalmuseet.

Det var en begejstret Charlotte Hansen der fortalte om de 16 siders tilblivelse, og den ideelle måde at anvende heftet på.

Charlotte Hansen har været en drivkraft bag udgivelsen af “Erritsø Kirke, 1899-2024”.
Foto: DanmarkC TV.

Menigheden i Erritsø er heldig at have Inger Marie Larsen og Ellen Wyke, for de har stablet en absolut seværdig udstilling på benene. Fra en lang væg i “menighedssalen” strækker den sig videre ud i menighedshuset, og giver et fint indblik i kirkens historie.

Hvordan udstillingen var blevet til og hvad den består af, fik receptionsgæsterne en levende fortælling om.

Inger Marie Larsen (tv) og Ellen Wyke har stået for udstillingsopgaven. Foto: DanmarkC TV.

Erritsø Kirke har med organist Birgitte Krogsgaard Madsen i spidsen et fantastisk kor. Da dagens deltagere var ved at være mætte af ord og mad, gav koret en flot prøve på deres kunnen. Og ét er sikkert: De kan mere end deres Grundtvigsalmer – hvilket koret til fulde også demonstrerede under gudstjenesten. Ved udgangen fra kirken, roste biskop Marianne Christiansen koret for deres høje kvalitet.

Erritsø Kirkes Kor under ledelse af Birgitte Krogsgaard Madsen. Foto: DanmarkC TV.

Ude strålede solen fra en skyfri himmel, men inde var det en lige så strålende menighedsformand Carsten Henning Bitsch, der kunne se måneders planlægning udfolde sig. I sin tale knyttede formanden en gylden tråd til festskriftets omtale af nutidens aktiviteter. For det er ikke så lidt lidt, kirken i Erritsø tilbyder sin menighed.

Og her er det, nyskabelsen kommer ind: En budcykel, så kirken kan komme ud til menigheden. Det er da et ualmindeligt ydmygt ønske af en 125 år gammel kirke, med rødder tilbage til 1200-tallet.

Menighedsformand Carsten Henning Bitsch stod i spidsen for fejringen af Erritsø Kirkes 125 års fødselsdag. Foto: DanmarkC TV.

DanmarkC TV bringer senere et indslag fra gudstjenesten og receptionen.