Kort Nyt

En sugardater bekender: Det eskalerede, da jeg flyttede i min egen lejlighed

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

I tre korte videoklip deler en ung kvinde ærligt ud af sine oplevelser med sugardating og opfordrer andre til at passe på sig selv. Ifølge Kvisten er det langtfra problemfrit at bytte intimt samvær for materielle goder.

”500 kroner her, 500 kroner der. Pengene for et nøgenbillede var nemme. Men så eskalerede det, da jeg flyttede i min egen lejlighed. De ting, som mændene bad om, blev voldsommere. ”

En ung kvinde sætter i tre korte videoer ord på de oplevelser, hun har haft som tidligere sugardater. For hende startede det uskyldigt med et nøgenbillede, men udviklede sig til en besættelse af fremmede mænds bekræftelse, problemer med at sige nej og til afsky og væmmelse ved egen krop. Til Kvisten har hun delt sin historie, der nu fremsættes med hjælp fra en skuespiller, med formål om at advare andre unge fra at begive sig ud i sugardating.

“Tanken om at der var nogen på den anden side af skærmen, som vil have min krop og ikke mig, fyldte mig med skam. Jeg fandt mig selv i at væmmes ved min egen krop – og ved mig selv.” 

Ifølge forskning fra blandt andre VIVE har knap fem procent af alle 18-30-årige mindst én gang udvekslet intime billeder, kys eller sex for materielle goder – fx restaurantbesøg, kontanter, luksusvarer, rejser eller oplevelser. Forekomsten er højere blandt socialt udsatte unge.

I tre korte videoklip sætter den sociale organisation Kvisten sugardating på dagsordenen med formål om at skabe øget bevidsthed hos unge, der er på vej ud i sugardating eller har risiko for at komme det. Videoerne bliver delt på Kvistens sociale medier, herunder Facebook, instagram og hjemmeside og er udarbejdet i regi af projektet Forebyggelse af byttedating blandt udsatte unge. ImpulsFilm har stået for produktionen. 

Film #1 Sugardating: “Jeg tjente snildt 500 kroner for mine brugte trusser”
Film #2 Sugardating: “Da jeg flyttede i min egen lejlighed, eskalerede det”
Film #3 Sugardating: “Det har aldrig været det værd at dele ud af mig selv”

Rådgivningsforløb til unge om seksualitet og grænsesætning 

– Mange unge er ikke klar over, at det er forbundet med en stor risiko for dem selv at bevæge sig ud i sugardatingens verden. De tror fejlagtigt, at de kan bevare kontrollen over situationen, hvor det er dem, der leverer varen og får opmærksomhed, beskæftigelse og frihed gennem adgang til luksusvarer og goder. Men det er svært at sætte grænser – og holde fast i dem – når der er anerkendelse, penge og gaver involveret. Man risikerer at miste sig selv i det, forklarer sexolog og psykoterapeut i Kvisten, Anette Crone Jessen.

Anette Crone Jessen står bag Kvistens Ungerådgivning, der er et tilbud til unge, der sugardater eller som ønsker hjælp til at sætte grænser seksuelt. Hun efterlyser større fokus på at tale åbent om seksualitet, sugardating og grænsesætning.

– Sugardating bliver mere og mere udbredt, for med vores mange sociale platforme har det aldrig været nemmere. Samtidigt er det for mange utroligt tabubelagt at tale med venner og familie om, hvilket tvinger mange til at bære på deres oplevelser alene, hvis der opstår problemer eller udfordringer. Sugardating befinder sig i det, vi kalder gråzoneprositution og er ofte behæftet med stor skamfølelse. Vi er nødt til at fortælle de unge, at de ikke står alene, og at der findes nogle at tale med om det, siger hun. 

Ungerådgivningen er et gratis tilbud til unge mellem 15 – 30 år. Kontakt Kvisten på tlf. 88 44 81 41 mandag – torsdag kl. 10 – 14 for at høre mere eller skriv til os via formularen nederst på siden: https://kvistene.dk/unge/

Kvisten 
Baldersvej 12
8850 Bjerringbro

88 44 81 40
http://www.kvistene.dk

Kvisten er en landsdækkende social organisation, der hjælper voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barn- eller ungdom, til at opnå bedre livskvalitet. Gennem terapiforløb ledt an af de mere end 80 frivillige psykoterapeuter og psykologer, behandler Kvisten årligt mere end 400 senfølgerramte og deres pårørende.I Kvisten arbejder vi for, at ingen skal kæmpe alene med følgerne fra et seksuelt overgreb. Derfor rejser vi gerne en dialog om senfølger til åbne oplæg og agerer vært for træf i hele landet, så alle senfølgerramte ofre for seksuelle overgreb kan modtage den relevante behandling.Hvis du har spørgsmål til terapi eller brug for information om Kvisten, er du mere end velkommen til at kontakte os på tlf. 88 44 81 40.