FREDERICIA

Det er den 16. maj – bukkejagten er gået ind

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

For mange jægere er det en dag der længe er set hen til – og varer lige til 15. juli

Jægeren står op; hunden dirrer af spænding og kan fornemme det er en særlig dag. Der brygges måske lidt kaffe til termokanden – mand og hund smutter stille ud i bilen og kører til jagtområdet.

Jæger og hund går stille, meget stille, ud på jagten. Der kan gå timer, mens naturen nydes i fulde drag. Måske dukker der en buk op, måske ikke. Oplevelsen er sammen med samhørighedsfølelse med naturen det hele værd.

Dukker en eller flere bukke op, tages der sigte. Det vurderes nøje om afstand og mål passer sammen.

Det er lidt stereotypt at skrive mand, for 7 procent af jægerne i Danmark er faktisk kvinder, og den del af jægerne er stigende. Men fra gammel tid, var det manden der gik på jagt for at skaffe mad. Mon det er urinstinkter der ligger i os, og som driver, stadig primært mænd, ud på jagtmarken?

Jagten handler også om, at holde bestanden på et fornuftigt niveau. Samtidig bruges mange penge og tid på at sørge for at dyrene har det godt om vinteren. Det gøres med foderpladser, hvor dyrene i kolde tider altid kan finde frisk mad.

Rammes bukken, og kommer med hjem? Lige som lystfiskere sætter en flot fisk ud igen, kan jægeren beslutte sig for, ikke at trykke på aftrækkeren. Glæden ved oplevelsen var nok dén dag. Er beslutningen af afgive et dræbende skud, skal bukken med hjem, brækkes og senere i fryseren. Så er der altid et godt stykke kød til grillen eller en god middag i familien.
Knæk og bræk – derude!