Kort Nyt

Deltag i World Cleanup Day 2023: Bekæmp plastikforurening og ryd op i naturen

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Saml venner, familie og kollegaer til en dag med fokus på miljøet den 16. september

16. september 2023 markerer miljøorganisationen Plastic Change World Cleanup Day, en global indsats, der mobiliserer millioner af mennesker til at rydde op i naturen. Arrangementet retter sig mod den stadigt voksende udfordring med affald og plastikforurening.

En fælles indsats på tværs af landegrænser

World Cleanup Day, der løber af stablen i dag, er verdens største begivenhed, hvor mennesker i alle aldre og fra alle samfundslag samles for at rydde op og samle affald i naturen. Det er en begivenhed, der mobiliserer befolkningen til at tage affaldshandskerne på og gøre en forskel.

“Med den fælles indsats på World Cleanup Day er det muligt at gøre vores miljø en tjeneste. Selvom vi i Danmark har effektive systemer til at håndtere affald, så ved vi, at mange tons ender i naturen hvert år,” udtaler Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change.

Lokale oprydningsprojekter: Hvert bidrag tæller

I Danmark har der allerede været planlagt flere lokale oprydninger, hvor skoleklasser, virksomheder, venner og familier har deltaget. Det har været med til at give arrangementet et lokalt præg, men har også sendt et signal om, at dette er en global udfordring, som alle kan deltage i.

“En oprydning kan hverken være for lille eller for stor. World Cleanup Day er for alle, der holder af naturen – en pose til affald er det eneste, man behøver for at være med,” siger Louise Lerche-Gredal.

World Cleanup Day 16-9-23

En alarmerende mængde plastik i den danske natur

Ifølge tidligere opgørelser ligger der mellem 120 og 200 stykker plastik per kvadratkilometer i Danmark. Dette forurener ikke kun vores landskaber, men også vores havmiljøer og dyreliv.

“Plastik ophober sig og risikerer at ende som mikroplastik i havet, som kemikalier i landbrugsjorden eller i maven på en fugl. Derfor er det så vigtigt, at vi samler det op,” tilføjer Louise Lerche-Gredal.

Sådan deltager du

Alle kan deltage i World Cleanup Day. For at være med, behøver du bare en affaldspose, eventuelt en gribetang eller gummihandsker. Oprydningsaktiviteterne løber fra den 11. til 17. september, og du kan tilmelde dig en af de allerede planlagte oprydninger, eller du kan starte din egen. For mere information kan du besøge World Cleanup Day Danmarks officielle hjemmeside eller skrive en e-mail til wcd@plasticchange.org.

Med millioner af mennesker på tværs af kloden, der deltager i dagens aktiviteter, er dette et tydeligt bevis på den fælles vilje til at forbedre vores planet, ét stykke affald ad gangen.

Find mere information på World Cleanup Day Danmark