SAMFUND

Danske husstande sænkede energiforbruget med næsten 5 pct. i coronaåret 2020

Selvom coronapandemien bragte stor bekymring med sig, har der også været positive effekter af den historiske situation, pandemien har bragt lande i verden over. Restriktioner og hjemmearbejde for hundredtusindvis af danskere har nemlig medført et markant lavere energiforbrug i 2020 – til gavn for boligejere og klimaet.

Danske husholdningers totale energiforbrug var 4,7 pct. mindre i 2020 end i 2019. Det viser en dugfrisk opgørelse fra Danmarks Statistik på tværs af alle energityper.

Mens husholdningernes energiforbrug var 294,5 petajoule (PJ) i 2019, faldt det til 280,6 PJ i 2020.-Fordelt på energityper ser vi et tydeligt fald i husholdningernes brug af diesel og benzin, hvilket især kan tilskrives coronarestriktionerne, som tvang mange danskere til at arbejde hjemmefra store dele af året.

Det gjorde bilen mindre relevant i 2020, siger Peter J. Mattsen, adm. direktør i ejendomsmæglerkæden Estate.Husholdningerne havde også et lavere samlet energiforbrug af naturgas, fjernvarme og vedvarende energi i 2020 sammenlignet med året før. Omvendt steg husholdningernes elforbrug med 5,7 pct. fra 2019 til 2020.-Det øgede forbrug af strøm hænger naturligt sammen med udbredelsen af hjemmearbejde, hvor boligejerne nu bruger mere strøm til al den elektronik, der udgør hjemmekontoret, siger Peter J. Mattsen.

Flere efterspørger et hjemmekontor


Udbredelsen af hjemmearbejde mærker man tydeligt fra de tilbagemeldinger, der kommer fra landets mange Estate-forretninger.-Vores mæglere melder om, at stadig flere boligkøbere er interesseret i muligheden for at kunne indrettet et af boligens rum til hjemmekontor. For bare et år siden var et hjemmekontor et ekstra gode, men i dag har mange indset, at hjemmekontoret fremover nok bliver en mere integreret del af arbejdslivet, siger Peter J. Mattsen.

Husholdningernes samlede energiforbrug i 2020 var hele 10,2 pct. lavere end det gennemsnitlige forbrug i 2015-2019. Bruttoenergiforbruget til el og fjernvarme falder generelt, fordi energiproduktionen bliver mere effektiv. Derudover var 2020 et varmere år end gennemsnittet i 2015-2019, hvilket også gør sig udslagsgivende i det lavere energiforbrug.