FREDERICIA

Danmarks befrielse: Faldne i kamp for frihed og demokrati mindet

Af Theis Søndergaard - ths@danmarkc.tv

Årets 4.maj mindehøjtidelighed var udvidet med en indvielse af 4.maj pladsen

Den 4. maj er en dag, der står stærkt i dansk historie. Det var dagen, hvor Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt i 1945. Hvert år mindes vi den dag ved forskellige arrangementer over hele landet. I år blev mindedagen særlig markeret på den nyudnævnte 4. maj plads i Fredericia.

Arrangementet startede med en velkomsttale fra Ole Steen Hansen, der bød alle fremmødte velkommen og mindede om betydningen af denne dag. Derefter blev pladsen officielt navngivet 4. maj pladsen. Dette var en vigtig markering, da det er med til at sætte fokus på betydningen af denne dag og sørge for, at mindet om frihedskampen bliver bevaret og videreført til kommende generationer.

Frihedsbudskabet fra BBC som det lød 4.maj 1945 klokken 20:36 – blev afspillet og navnene på faldne fredericianske frihedskæmpere blev nævnt. Herpå var der et minuts stilhed. Herefter blev der lagt kranse og blomster ved monumentet på pladsen, til ære for de faldne i kampen for frihed og demokrati.

Efterkommere af nogle af dem, der kæmpede for Danmarks frihed, lagde også blomster på pladsen. Dette var en rørende gestus og viste, at mindet om frihedskampen stadig er stærkt og vigtigt for mange. Årets 4.maj taler var den tidligere minister Søren Pind.

Efter højtideligheden på den nyudnævnte 4.maj plads, gik postorkesteret forrest efterfulgt af et fakkeloptog fra Jernbanegade og til Rådhuspladsen. Her blev årets Frihedspris uddelt. Prisen gives hvert år til en person eller en organisation, der har et budskabet frihed og demokrati. I år gik prisen til 18-årige Christine Albertsen på 12.000 kr. for sin tekst – Hvad er frihed? 14-årige Mathilde Lindvig modtog 8.000 kr., og 19-årige Bolette Jensen modtog prisen på 5.000 kr.

Årets vindere af ‘Arlette Andersens Frihedspris’ – Fra venstre: Christine Albertsen, Mathilde Lindvig og Bolette Jensen. Foto: Fredericia kommune

Alt i alt var det en smuk og rørende dag, hvor vi mindedes de mange mennesker, der kæmpede for vores frihed og demokrati. Det var også en dag, hvor vi kunne se, at mindet stadig er stærkt og betydningsfuldt for mange fredericianere i dag.

I år var 4.maj mindehøjtideligen udvidet med indvielse af 4.maj-pladsen. Foto: DanmarkC TV