Politiets døgnrapport

Broget billede af det sidste døgns lovovertrædelser

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Sydøstjyllands Politi advarer mod køb af cykler på nettet – særlig modefænomen: Fatbikes!

Minigraver stjålet – og genfundet
Søndag aften kl. 20.00 blev en minigraver anmeldt stjålet fra Indre Ringvej. Entrprenøren iværksatte en eftersøgning, og kl. 22.00 fandt han sin minigraver på Holmemarksvej.
Her viste det sig, at tændingslåsen var brudt op.

Bagdør til VW skåret op
Mellem fredag i sidste uge og mandag i denne uge, har tyve lavet hul i et hegn på H.C. Ørstedsvej i Taulov og dermed kommet ind til en VW varebil, hvor bagdøren er skåret op.
Hvad der evt. er stjålet, er endnu ikke opgjort.

Hærværk
Lørdag-søndag fik en BMX, Serie 1, en ridse langs hele den højre side.
Bilen var parkeret i Prinsessegade.

Visitation
Mandag kl. 20.07 stoppede politiet en 19-årig mand på Lumbyesvej, og visiterede ham.
Han havde hsh til eget forbrug, en bon og bonmix.
Manden kommer fra Middelfart, og blev sigtet for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer.

Nyt fra Sydøstjyllands Politi

Vær opmærksom på ulovlige Fatbikes, når du shopper el-cykel på nettet

Ulovlige eldrevne Fatbikes købt på nettet kan ofte køre væsentlig hurtigere end loven tillader. Det kan ende med store bøder og farlige situationer, hvis man anskaffer sig en ulovlig el-cykel.

Færdselsafdelingen i Sydøstjyllands Politi har på det seneste konstateret, at flere og flere unge erhverver sig en såkaldt Fatbike – en type af el-cykel – over nettet. Desværre viser det sig også, at en del køber modeller, der ikke er lovlige i Danmark. 

”For nyligt standsede vi to af disse Fatbikes, hvor det viste sig, at de begge kunne køre over 40 km/t, uden der blev trådt i pedalerne. I sådanne tilfælde er der ikke længere tale om en el-cykel men en stor knallert,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund, og fortsætter: ”Det betyder også, at der stilles krav til typegodkendelse, kørekort, registrering, styrthjelm og forsikring.”

Kontrollen af de to Fatbikes medførte i begge tilfælde bøder for i alt 11.500 DKK, og at køretøjerne ved en ny standsning vil blive konfiskeret, da de ikke er typegodkendte.

De ulovlige Fatbikes og andre typer af ulovlige el-cykler kan kendetegnes ved, at de ikke er CE-mærket eller typegodkendt, samt at de ofte kan køre, uden pedalerne betjenes. Derudover har motoren ofte en effekt, der overstiger 250 watt, som er max ydeevne for el-cykler i Danmark.

”Vi vil gerne bede forældre og unge mennesker om at tjekke en ekstra gang om den el-cykel, de er ved at købe over nettet, rent faktisk er lovlig i Danmark,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund.

I Danmark er der to lovlige versioner af el-cykler:

Almindelige el-cykler

 1. Der må kun være én motor på cyklen
 2. Motoren må kun hjælpe til, når der trædes i pedalerne. Nogle el-cykler har dog en såkaldt “gå-assistent”, der kan trække med op til 6 km/t. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper mv.
 3. Motoren må max give effekt på 250 watt
 4. Motoren må kun hjælpe til op til 25 km/t. Derefter skal den slå fra
 5. For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
 6. Der er ingen aldersgrænse for at køre på el-cykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på el-cykel.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Speed pedelecs

 1. Det er forbudt at køre på speed pedelec, hvis du er under 15 år
 2. Hvis du er 15-17 år, skal du have kørekort til lille knallert eller have taget kørekort til bil efter reglerne om kørekort til 17-årige
 3. Hvis du er 18 år eller derover, er der ikke krav om kørekort
 4. Du skal køre efter cykel-reglerne. Dvs. at du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og –skiltning
 5. Du skal køre med cykelhjelm. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du bruger en særlig speed pedelec-hjelm (godkendt efter NTA 8776), som beskytter hovedet bedre end en almindelig cykelhjelm
 6. Du skal køre med lys på cyklen hele døgnet
 7. Du må ikke have passagerer med på speed pedelec, og du må ikke have cykelanhænger bagpå
 8. Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for euforiserende stoffer
 9. Når du kører på speed pedelec, er du erstatningsansvarlig for skader, du forvolder, på samme måde som hvis du kører andre motordrevne køretøjer, fx knallert eller bil
 10. Du skal have tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring og altid medbringe din præmiekvittering.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik