FREDERICIA

Jordskælv, sultkatastrofe og krig i Ukraine. Folkekirkens Nødhjælp har brug for din hjælp for at hjælpe

Af Steen Knudsen - tv@danmarkc.tv

Søndag den 12. marts går tusindvis af indsamlere på gaden, når Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling løber af stablen. Det er 25. gang, at indsamlingen finder sted, og i år er fokus på de mange kriser og katastrofer, der lige nu hærger verden.

Du kan hjælpe ved at melde dig som indsamler, og dermed få både motion og hjælpe mennesker der har det rigtig svært.

Der er menneskelige katastrofer nok.
Vi hører eller læser ikke meget om den værste tørke på Afrikas Horn i 40 år.
I Ukraine er millioner af mennesker drevet på flugt fra den krigen mod Rusland.
Jordskælv har med grusom virkning ramt Syrien og Tyrkiet hvor befolkningen kæmper for at overleve.

Tusindvis af danskere samler ind søndag den 12. marts
Over hele Danmark har indsamlere tilmeldt sig, og er med til at samle ind til mennesker i nød i verdens brændpunkter. Der er stadig ledige ruter så flere kan være med.

Ikke første gang
Det er 25. gang frivillige tager en indsamlingsbøsse i hånden og går rundt. Alle kan være med; store som små! Ja, det kan gøres til en søndagstur med motion og et godt hjerte.

Sammen kan vi skabe forandring
Vi håber, at rigtig mange vil være med til at gøre en forskel for mennesker i nød. Vi kan alle føle os meget magtesløse i disse tider, hvor klimaforandringer, jordskælv og ikke mindst krigen i Ukraine raser. Men den 12. marts har vi sammen mulighed for at handle og skabe forandring for vores medmennesker i verdens brændpunkter,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Krig har voldsomme menneskelige omkostninger

Folkekirkens Nødhjælp har i år tre fokus på tre højaktuelle kriser
På Afrikas Horn dør et menneske af sult hvert 48. sekund, og her hjælper Folkekirkens Nødhjælp med både akutte og langsigtede løsninger, så familier står stærkere over for den ekstreme tørke. Det er blandt andet ved at give klimastærke frø, så høsten ikke går tabt.

I Ukraine hjælper Folkekirkens Nødhjælp i flygtningecentre og støtter værtsfamilier, der huser mennesker på flugt. Desuden hjælper organisationen med generatorer og varmeforsyning, minerydning og juridisk hjælp til ofre for at kunne dokumentere krigsforbrydelser. Arbejdet i Ukraine handler både om den akutte hjælp og de mere langsigtede indsatser.

I det nordlige Syrien uddeler Folkekirkens Nødhjælp akutte forsyninger som mad, rent vand, tæpper og hygiejneprodukter til mennesker, der har mistet alt i jordskælvet. Det er svært at få nødhjælp ind i de ramte områder, men Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med lokale organisationer, der i forvejen arbejder i det nordlige Syrien og derfor kunne rykke hurtigt ud.

I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi der, hvor nøden er størst. Vi er vant til at håndtere mange kriser på samme tid. Det har vi også valgt at afspejle i årets indsamling, fordi millioner af mennesker har brug for hjælp, og det er uanset om de bor i Etiopien, Ukraine eller Syrien,” siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

Sult og håbløshed på Afrikas Horn

Store og små beløb bliver til mange penge – og der er brug for dem
En indsamler samler i gennemsnit 1000 kroner ind på en rute. De penge kan blandt andet blive til en nødhjælpspakke med mad og hygiejneartikler til en familie i Ukraine i to uger og til kontant nødhjælp til en familie i Etiopien, der lider under sultkatastrofen.

En indsamlingsrute tager cirka 2-3 timer, og mere skal der ikke til for at gøre en konkret forskel for familier i verdens brændpunkter. Samtidig er det en dag, hvor man også selv får meget tilbage. Det er en dag med masser af smil og gavmildhed rundt omkring i opgange og på villaveje landet over,” siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

Læs mere og tilmeld dig som indsamler på nødhjælp.dk

Shelter i Lviv.Anastisija Timosjenko

Foto: Folkekirkens Nødhjælp, Sofia Busk, GOPA/DERD og Bax Lindhardt.