FREDERICIA

Indsatsen for flere faglærte fortsætter

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Indsatsen for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse fortsætter i et samarbejde mellem Trekantområdets kommuner, erhvervsuddannelser, UU- vejledninger, håndværkerforeninger og Region Syddanmark.

DM i Skills skulle være spydspidsen i en indsats for at gøre opmærksom på håndværks-, service- og produktionsfag, men efter eventets aflysning, fortsætter indsatsen fremadrettet med at understøtte rollemodelkorpset hos Erhvervsuddannelsernes Elevorganisation (EEO) med skolebesøg, lokale rollemodeller med fokus på unge sårbare, obligatorisk undervisningsforløb i Bülows MakerSpace for Fredericia Kommunes 8. klasser og undervisningsmateriale i udskolingen i Trekantområdet. Samarbejdet er finansieret af Trekantområdet Danmark og især Region Syddanmark.

Det kan være svært at manøvrere i de utallige ungdomsuddannelser og karrieremuligheder, og de unge skal tage den uddannelse, som de kan se sig selv i. Også i forhold til grøn omstilling, som påvirker alle brancher, så er det vigtigt, at mange flere unge ser fidusen i at lære praktiske færdigheder, for det fordeler sig skævt. Jeg er rigtig glad for, at vi på tværs af kommuner samarbejder videre om at tale erhvervsuddannelserne op, som de fortjener, siger Tage Petersen, formand for udvalget for Uddannelse og Arbejdskraft i Region Syddanmark 30 rollemodelsbesøg må fortsætte i udskolingen

Skills2021

-Vi arbejder målrettet for at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse, så vi kan sikre den faglærte arbejdskraft, som vores erhvervsliv efterspørger. Selvom mange vejledningsaktiviteter er blevet aflyst eller udskudt som følge af corona, skal vi fortsat gøre alt for at inspirere vores unge til en karriere som faglært og gøre dem mere afklaret i forhold til deres uddannelsesvalg. Her kan rollemodeller være med til at vise de unge i grundskolen, at erhvervsuddannelserne er en attraktiv karrierevej med mange muligheder og hjælpe dem videre i deres uddannelsesvalg, siger Pernelle Jensen, formand for Uddannelsesudvalget, Fredericia Byråd.

En slagterlærling fra Sønderborg og en SOSU-elev fra Fredericia fortalte den 25.
november om deres erfaringer med at tage en erhvervsuddannelse for 8. klasse på Favrdalskolens Ungeunivers i Haderslev. Alt for få grundskoleelever er nemlig ordentligt oplyste om de muligheder, som erhvervsuddannelserne åbner op for

-Listen over arrangementer, hvor de unge har mulighed for at besøge og høre mere om erhvervsuddannelserne, bliver kortere og kortere. Brobygning, uddannelsesmesser, DM i Skills og meget andet er aflyst, og vi risikerer, at der er flere årgange, der ikke træffer uddannelsesvalg på et oplyst grundlag. Mange unge vælger efter, hvad de fleste andre gør, men det er jo ikke sikkert, det er den gode løsning for alle. Vi er rigtig glade for, at vores rollemodelsbesøg har fået lov at fortsætte, så vi kan være med til at hjælpe dem med at træffe den beslutning, der giver bedst mening for dem, siger Ida Brink, projektkoordinator for EEO’s rollemodelsprojekt, ”Vejen til en erhvervsuddannelse”.

Besøgene finder sted over hele landet, men særligt i Trekantområdet har efterspørgslen været stor. Lige nu har 30 skoler booket ét eller flere besøg.

-Når grundskoleelever lytter til andre unge, ræsonnerer det på en anden måde, end det gør, hvis det er UU-vejledere, der taler til dem. Det er nemlig ikke længe siden, at erhvervsskoleeleverne selv skulle vælge en ungdomsuddannelse, og derfor kan de unge lettere spejle sig i deres historier. Ved stolt og åbent at fortælle om deres uddannelsesvej, fag og hverdag sætter vores rollemodeller ansigter på erhvervsuddannelserne. Eleverne inviteres til at stille enhver type af spørgsmål, så de alle kan gå fra timen med en bedre forståelse af, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse, siger Ida Brink.

Baggrund: Flere faglærte unge i Fredericia Kommune, Trekantområdet Danmark og Region Syddanmark

Fremtiden kræver fingersnilde og håndelag. Der er mere end 22.300 virksomheder og mere end 40 videregående uddannelser i Trekantområdet, hvilket skaber nogle af landets bedste muligheder for en alsidig karriere. Mange håndværks- service- og industrifag dækker over opgaver, som er grundlæggende for vores samfund, og som løses i baggrunden, og som vi måske også tager lidt for givet. De trænger til at blive talt op.

Selvom DM i Skills er aflyst, så fortsætter indsatsen for at få flere til at overveje mulighederne med en erhvervsuddannelse. Blandt andet ved at understøtte EEO’s Rollemodelkorps med skole- og efterskolebesøg i Region Syddanmark, men også hands-on undervisningsforløb på Bülows Makerspace for udskolingen i Fredericia, og der udvikles fysisk og virtuelt undervisningsmateriale i dialog med UU-vejledningerne i Trekantområdet. Indsatsen er koordineret af Fredericia Kommune på vegne af Trekantområdets kommuner, og størstedelen af projektmidlerne er finansieret af Region Syddanmark.

For at imødekomme interessen for rollemodelsbesøg afholder EEO løbende ”træningsweekender”, som er fortællerkurser for nye rollemodeller. Tilmeldte erhvervsskoleelever trænes i at tale til foran større forsamlinger og formidle deres historier mundtligt, inden de sendes ud på deres første besøg. Næste træningsweekend er den 5.-7. februar 2021 i Odense.

Fakta: Mangel på faglært arbejdskraft

• Den lokale målsætning i Fredericia er, at andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse,skal stige til mindst 65% i 2020 og mindst 70% i 2023. 30% søgte ind som første prioritet i 2019

o Den nationale målsætning er, at fuldførelsen på erhvervsuddannelserne skal stige fra 52 % i 2012 til mindst 60% i 2020 og mindst 67 % i 2025 (Børne og Undervisningsministeriet)

  • Trekantområdet har som Danmarks Produktionscentrum et særligt behov for kompetencer indenfor industri, transport, energi og service. Industrien bliver mere og mere specialiseret og teknologisk baseret. Det indebærer et stigende behov for mere uddannet og kompetent arbejdskraft – med både erhvervsfaglige og videregående uddannelser.
  • Trekantområdet har særdeles kompetente erhvervsskoler. Alligevel vælger flere og flere unge gymnasiet til og erhvervsskolerne fra – og det påvirker både skolernes økonomi og image.
  • Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at Danmark kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025
  • Især i forhold til den grønne omstilling med nye produktionsmetoder, der vil kendetegne alle dele af samfundet, så bliver der behov for praktiske færdigheder, når nye teknologiske løsninger vinder frem. Ifølge Concito, så stod Region Syddanmark for 23% af de grønne arbejdspladser (årsværk) i 2017, som sammen med Region Midtjylland står for 57% af arbejdskraften til grønne varer og tjenester. Behovet, må man forvente, vil kun stige.

Se rapporten ved at klippe her…