Kultur

 Hør om den nordfranske by Metz og dens omegn – på fransk 

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Torsdag d. 31. maj inviterer den dansk-franske kulturforening, Alliance Française Fredericia til foredrag om den nordfranske by Metz. Foredraget finder sted i Lokalhistorisk Arkiv kl. 19, og det er den herboende Mathilde Aubrion, der vil fortælle om sin franske fødeby og omegn.

Metz ligger i departementet Lorraine, der ligger vest for Alsace, og hvor rigtigt mange danskere holder ferie hvert år. Knap så mange kender Lorraine og områderne omkring Metz, og det er synd, for der er nok at se på og gå på opdagelse i.

Både Mosel og dens biflod Seille løber gennem byen, der bl.a. kan prale af den imponerende kathedral, Saint Etienne med et 289 m højt tårn (og tilhørende kloster) samt flere andre smukke kirker – katolske og protestantiske. Derudover er der en håndfuld andre klosterlignende bygningsværker, en stor port, Porte Allemande, og i de hyggelige gader med gamle huse kan man finde skygge om sommeren og nyde det livlige handelsliv. Derudover har byen sit eget ”Centre Pompidou” og nogle spændende museer med både nyere og ældre kunst samt arkæologi. Endvidere er både digteren Verlaine OG Jeanne d’Arc født i departementet.

Vest for Metz ligger byen Verdun, hvor der stod et meget stort slag i Første Verdenskrig. I Verdun ligger der nu et stort ”Verdenscenter for fred, frihed og menneskerettigheder”. I det hele taget er der mange krigsmindesmærker fra både Første og Anden Verdenskrig. Et af dem er L’Ossuaire de Douamont (se foto), som blev rejst til minde for de 130.000 ukendte soldater – såvel tyske som franske – der blev fundet på slagmarkerne i op til 51 måneder efter, at Første Verdenskrig var slut.

Hele området bærer præg af at have været under tysk herredømme i flere omgange, bl.a. i bynavne osv., men i dag er området fransk og emmer af fred og ro.

Mathilde Aubrion vil også vise fotos i forbindelse med foredraget, og der bydes på kaffe og te.

Der er entré: Medlemmer/ikke medlemmer 60kr. /100 kr.

Alle er velkomne