SAMFUND

Ny pulje styrker indsatsen for børn og unge som pårørende

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Kommuner, regioner og private organisationer kan søge på en pulje til indsatser for børn og unge, hvis forældre eller søskende har en psykisk sygdom eller alvorlig somatisk sygdom.

Formålet med puljen er at opspore eller helt undgå mistrivsel hos de børn og unge, der har alvorligt syge forældre eller søskende.

Mere end 120.000 børn og unge har forældre eller søskende med psykisk eller alvorlig somatisk sygdom. Mindst 80.000 børn og unge har en mor eller far, der har en psykisk lidelse, mens omkring 42.000 børn og unge er pårørende til alvorligt somatisk syge forældre. Børn, som oplever alvorlig sygdom eller dødsfald som følge heraf i den nærmeste familie, er i risiko for selv at udvikle psykiske og psykosociale virkninger, som følge af de belastninger, der er udsat for. Børn, som vokser op i familier med psykiske lidelser, har øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom.

Midlerne går til udviklingsprojekter, der bygger videre på allerede eksisterende erfaringer med 5 – 18-årige børn og unge som pårørende.

Satspuljen ”Styrket indsats for børn og unge som pårørende” udmøntes med i alt 9 mio. kr.

Puljen forventes afviklet med udviklingsprojekter, der bygger videre på allerede eksisterende erfaringer fra lignende projekter med børn og unge som pårørende.

Puljen afvikles i perioden august 2016 – juni 2019 med fokus på at styrke indsatsen i regioner, kommuner og civilsamfund i forhold til målgruppen børn og unge i alderen 5 – 18 år.

Sundhedsstyrelsen forventer at udmønte midler til 3-5 projekter.

Ansøgningsfristen er 28. april 2016 kl.12:00