Kort Nyt

1. december er det World AIDS Day: – Lad fællesskaberne lede

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Den 1. december afvikles der World Aids Day for 35. gang. Denne dag markerer organisationer, foreninger og enkeltpersoner verden over, at det er World AIDS Day.

Statens Serum Institut:
I år er der fokus på let communities lead – lad fællesskaberne lede. Et af verdensmålene handler om, at der inden 2030 skal være en ende på aids-epidemien, og København er en af over 300 byer, der har forpligtet sig til, at der i 2030 ikke skal være nogen nye tilfælde af hiv i byen, gennem Fast-Track-Cities-initiativet. For at kunne opnå disse mål, er det essentielt at blive testet, såfremt man kan være i risiko for at være hiv-smittet. Uden fællesskaber og organisationer så som AIDS Fondet med CheckPoint og HIV Danmark med flere, er det ikke muligt at opnå målene. Finansieringen til den slags organisationer er desværre de seneste år nedprioriteret, og det er vigtigt at understrege, at det er dyrere at undlade at udrydde hiv, end at lade være.

Ifølge UNAIDS er der på verdensplan:
39 millioner mennesker der lever med hiv
1,3 millioner mennesker der blev smittet med hiv i 2022
630.000 mennesker der døde af hiv-relateret sygdom i 2022
I alt er 85,6 millioner mennesker smittet med hiv og 40,4 millioner mennesker er døde af hiv-relateret sygdom siden epidemien begyndte.

I Danmark fortsætter den positive udvikling med færre nye hiv-diagnoser, og i 2022 blev der således anmeldt 115 nye hiv-smittede i Danmark, læs mere i årsopgørelsen for hiv i 2022. Men tallene fra UNAIDS understreger vigtigheden af at fortsætte indsatsen for udryddelsen af hiv.

Der er tre vigtige grunde til at blive testet for hiv, hvis man tilhører en risikogruppe, fx mænd der har sex med mænd, og transseksuelle der har sex med mænd:

  1. Jo før man får stillet diagnosen, jo før kan man komme i effektiv behandling og derved sikre, at ens immunforsvar ikke lider skade.
     
  2. Hvis man er hiv-positiv og velbehandlet, kan man ikke smitte andre.
     
  3. Hvis man er hiv-negativ mand, der har sex med mænd, eller transseksuel der har sex med mænd, kan man få tilbudt forebyggende hiv-behandling, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), som er den indtil videre mest effektive forebyggelse mod at blive smittet med hiv.

(M. Wessman, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)