FREDERICIA

Mest om mord: et foredrag om et liv som retsmediciner

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Velkommen til en hyggelig aften i selskab med drabsmænd, torturbødler og pyromaner!

I 1994 blev den unge, håbefulde læge Peter Mygind Leth ansat ved Retsmedicinsk Institut ved Aarhus Universitet, hvor han skrev en phd-afhandling om branddødsfald. Selv om det ikke er mange år siden har det retsmedicinske arbejde ændret sig meget. For eksempel er antallet af drab halveret, ligesom forskellige typer dødsfald er dukket op og forsvundet igen. En dødsårsag som ”uventet spædbarnsdød” forekom alt for hyppigt dengang, men antallet faldt heldigvis drastisk efter Sundhedsstyrelsens vejledning om at lejre spædbørn på ryggen, når de skulle sove.

”En tendens er, at retsmedicinen gennem årene har bevæget sig væk fra de døde – og over mod de levende. Antallet af obduktioner er faldet, men til gengæld er der stadig flere undersøgelser af voldsofre og sigtede. I takt med de ændrede opgaver er uddannelsen i retsmedicin blevet fornyet, og siden 2008 har retsmedicin været et selvstændigt lægeligt speciale. De fleste unge retsmedicinere i dag er i øvrigt kvinder”, fortæller Peter Mygind Leth.

Peter_Mygind_LethIndførelsen af dna-sporundersøgelser betød et kvantespring for efterforskningen af forbrydelser. Et andet vigtigt fremskridt var indførelsen af moderne billeddiagnostiske undersøgelsesmetoder som CT-scanninger” fortsætter Peter Mygind Leth

Der er kommet øget fokus på menneskerettighedsspørgsmål, og her kan retsmedicinere spille en væsentlig rolle. I 1999 blev danske retsmedicinere sendt til Kosovo af krigsforbrydertribunalet i Haag for at udforske drab på civile.

Også herhjemme giver brud på menneskerettighederne anledning til retsmedicinske undersøgelser af asylansøgere, som fortæller, at de har været udsat for tortur i hjemlandet.

Torsdag den 29. januar kl. 19.00

Billetter a 75 kr. via print-selv-billet eller i bibliotekets information.