FREDERICIA

Varme hveder og voldvandring

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Skærmbillede 2015-04-21 kl. 10.32.25Kom til voldvandring på Store Bededagsaften på Fredericia vold torsdag den 30. april

Voldvandring på Store Bededagsaften stammer egentlig fra 1700-tallets København, hvor borgerne vandrede på volden Store Bededagsaften for at gå foråret i møde og vise nye klæder frem. I Fredericia lever traditionen stadig, og i år er det 14. gang, at borgerne kan komme på Store Bededagsvandring, der altid finder sted torsdag aften dagen før selve Store Bededag.

Store Bededagsaften byder på tre forskellige ture på fæstningsvolden i Fredericia, der er en af landets største og flotteste byparker med start fra:

Kastellet kl. 18.30 ved museumsleder Lars Froberg Mortensen og arkivar Karsten Sørensen

Opgang til DSB Mindelund v. Prangervej kl. 18.30 ved oberstløjtnant Ole Dyrn

Kongens Port kl. 19.15 støder til gruppen fra kastellet

Voldvandringen er gratis

Varme hveder i I.P. Schmidts Gård

Turene slutter på Landsoldatpladsen, hvor Lyngsoddekoret fra kl. 20.15 underholder med danske sange. Klokken 20.57 tages flaget ned, og en trompeter blæser retræten, inden soldaterne, i gamle uniformer, tager flaget og marcherer gennem Prinsens Port og låser porten efter sig.

Bagefter er der kaffe og de berømte varme hveder i I.P. Schmidts Gård. Det koster 40 kroner at deltage. Køb din billet allerede nu på Bymuseet, Lokalhistorisk Arkiv eller på Fredericia Turistbureau.

Det Hvide Vandtårn på volden er åbent fra kl. 15-19.

Fakta

Store Bededags vandringen finder altid sted torsdag aften dagen før selve Store Bededag. Overleveringen fortæller, at man ved indførelsen af Store Bededag i 1686 afskaffede flere halve og hele bods og bededage. Som erstatning skulle den nye Store Bededag være en særlig helligdag. Alt arbejde på denne dag blev derfor forbudt. Ikke engang bagerne måtte bage brød.

De begyndte derfor at bage store hvedeknopper torsdag eftermiddag, som skulle varmes i hjemmene dagen efter. De friskbagte hvedeknopper var dog så velsmagende, at familierne havde svært ved at vente med at spise af dem til dagen efter, så de fleste hveder blev spist torsdag aften. Derfra stammer traditionen med hveder torsdag aften.