Kultur

‘Tænk ikke på mig’ og ‘Dumme lorteblomst’ vandt

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Hvert år hylder kulturministeren årets bedste bøger for børn og unge. I år vinder illustrator Jan Oksbøl Callesen for bogen ’Dumme lorteblomst’ og forfatter Vilma Sandnes Johansson for sin ungdomsroman ’Tænk ikke på mig’.

Lørdag er der atter åbent i boghandlen, og så er det måske værd at overveje at købe et par bøger til ungerne.

Ungdomsbogen “Tænk ikke på mig” af Vilma Sandnes Johansson er skrevet til unge fra 13 år og op.

Om bogen der vandt Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
Mor visner, mens Vilma gror. Vilma møder kærligheden, har sex i et telt på Roskilde, griner og græder ved følelsens magiske flaksende sommerfugle og drilske fiksfakserier. Mor dør imens og langsomt, og Vilma træder ud af ungdomslivets interrail og krammer hende i smertelig symbiose under dynen med lyden af samstemmig latter og gråd.

Foto: Forlaget Gutkind

”Vidste hun godt, at hendes død ville blive min genstart?” En ung autentisk stemme fortæller os om det grimme og det smukke, om det stærke og det sårbare, om det frugtbare og det ufrugtbare, om livet og om døden i en fortælling, hvor der krydsklippes mellem før og nu, og hvor poesien flyder mellem ordene. Et følelsesmæssigt virvar og en litterær kompleksitet bidrager til enkelheden. Det er formfuldendt, flot og frygteligt, et møde med døden og en gave til livet.

Til de yngre, børn fra 5 år, er et spændende valg den anden prisvinder bogen “Dumme Lorteblomst” af Jan Oksbøl Callesen.

Om bogen der vandt Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.
Selve titlen og de første monokrome sider med helt røde, gule og grønne opslag slår radikalt bogen an. Vi mødes af en kort historie om en mand, der ligger under et æbletræ. Æblerne falder ned omkring ham og han beslutter sig til at flytte sig, men bonk! så bliver han ramt. Han beslutter sig for aldrig at gøre noget igen. Nu zoomer historien hen imod et barn, som beslutter sig for at gøre noget, at tegne en superflot blomst. Men det ene forsøg efter det andet går galt. DUMME LORTE-BLOMST! Blomsten bliver til et gigantisk uhyre, der jagter barnet rundt i huset. Øv, den blev slet ikke som jeg havde tænkt. Det er der sjældent noget, der gør. Men tegningen blev superflot! Historien zoomer nu ud af vinduet og hen imod en karakter, som vil gå på stylter til Honduras. Det kommer da til at tage 1000 år?! Måske, men det er ok, at det går langsomt, så længe det går fremad! Ved siden af sidder manden under æbletræet, og så slutter historien hvor den ender. Grøn. Gul. Rød.

Foto: Jensen & Dalgaard I/S

Jan Oksbøl Callesens unikke stil og stoflighed, som er holdt i få og afdæmpede nuancer, bæres legende igennem af en tyk, ekspressiv og grafisk streg, hvor figurer er klippet ud og affotograferet, og små analoge hilsener er inkorporeret. En universel historie fortalt på en både enkel og sofistikeret måde fra barnets perspektiv om forholdet imellem tanker og handlinger, indre og ydre stemmer, forventninger og følelser.