FREDERICIA

Syrisk familie i Fredericia er rollemodel for god integration

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

En vilje til at ville – hos den syriske familie Ghazal – er årsag til at hele familien, far, mor og børn, lynhurtigt er blevet godt integreret i Fredericia med job, uddannelse, fritidsaktiviteter og en flot bestået danskeksamen.

” Jeg skal arbejde for at tjene penge og for at betale skat i Danmark ligesom danskerne. Det er vigtigt for mig”, sådan lyder det fra Nousaiba Ghazal, der er glad og stolt over, at hun siden den 23. maj i år har været i fast job hos Pjedsted Forsamlingshus og Dansk Gastronomi i Fredericia.

Nousaiba Ghazal kom til Danmark i 2015, og via Fredericia Jobcenter og en målrettet afklaring samt opkvalificering her og hos A2B, kom Nousaiba Ghazal i seks måneders virksomhedspraktik som køkkenmedhjælper i køkkenet hos Hotel Fredericia. Det gik godt og i august 2017 blev køkkenmedhjælperjobbet fulgt op af en ny virksomhedspraktik, denne gang hos Pjedsted Forsamlingshus, hvor Nousaiba Ghazal i dag er en meget tilfreds, fastansat og vellidt medarbejder.

Peder Tind – Foto Fredericia kommune

”Det er en fortælling om god integration til inspiration for andre, siger Peder Tind, Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget og fortsætter, ”de indsatser, som Fredericia Jobcenter og uddannelsescentret A2B tilbyder, er med til at bringe flygtninge tættere på det danske arbejdsmarked, men også stor ros til familien Ghazal, der virkelig har villet Danmark og vores kultur”.

Vilje og en målrettet indsats har givet fast arbejde til syriske Nousaiba

Alle flygtninge og indvandrere, der kommer til Fredericia, bliver meget hurtigt kontaktet af Fredericia Kommune, som tilbyder både jobsøgning og sprogskoleundervisning inden for 48 timer efter ankomst. Fredericia Kommune har indgået en aftale med konsulenthuset A2B, der sammen med jobcentret praktisk sørger for at guide flygtninge og indvandrere til job og tilbyder undervisning i dansk.

Nousaiba Ghasal bestod danskuddannelse på A2Bs sprogcenter i Fredericia i december 2017 og var samtidig i seks måneders privat løntilskudsjob hos Pjedsted Forsamlingshus, hvor hun nu er fastansat.

Indehaveren af Pjedsted Forsamlingshus, Kjeld Hindkjær er glad for sin nye medarbejder: ”Hun er altid sød, smilende og god til sit job. Kemien mellem os betyder meget i mit fag, da vi går mange timer sammen på ganske lidt plads. De opgaver hun har, har hun forstået at løse på rekordtid, og hun viser stor ansvarlighed og er særdeles pligtopfyldende. Nousaiba modtager ofte gæster udefra, kunder eller leverandører til virksomheden, og her er hun meget serviceorienteret – altid med et smil” siger Kjeld Hindkjær.

Nousaiba Ghazal assisterer kokken med mad ud af huset til konfirmationer, bryllupper og til fester i forsamlingshuset. Hun er ansat minimum 20-25 timer om ugen, men har tit haft 30- 37 timer om ugen. Og hun er stolt af sit job: ”Jeg er meget glad for at få arbejde, fordi jeg synes, at det er svært at få job i Danmark. Det er svært når man, som jeg, bærer tørklæde. Men nu er jeg rigtig glad for arbejdet, slutter Nousaiba Ghazal.

Hele familien er godt integreret

Snakken går livligt om danske forhold og arbejdspladser hjemme hos Nousaibas familie. Men de har også noget at tale ud fra, for alle i familien Ghazal har fundet vej til det danske arbejdsmarked, således er hendes mand i arbejde som ufaglært anlægsgartner, og begge parrets børn har fritidsjob som henholdsvis opvasker og avisbud, vel at mærke ved siden af deres skolegang – et liv som mange andre danske familier.