SAMFUND

Rigspolitiet udsender advarsel: Politiet stopper uopmærksomme trafikanter i denne uge

Af Steen Knudsen

I denne uge kontrollerer politiet uopmærksomme trafikanter på vejene i hele landet. Uopmærksomhed eller manglede/utilstrækkelig orientering er en medvirkende faktor ved knap 2/3-dele af dødsfaldene i trafikken

På Twitter gør Rigspolitiet opmærksom på, at de faktisk gerne vil beholde bødeblokken i lommen, hvis vi trafikanter er opmærksomme og kommer sikkert frem.

Det er utroligt så langt vi kan køre, samtidig med vi lige læser og sender den der fantastisk vigtige SMS. Mobiltelefonen kan helt opsluge os, uden vi lægger mærke til hvor langt vi kører uden at se på vejen. Mange af og har været heldige, at det er gået godt.

Alligevel er fakta: “Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge disse ulykker sætter politiet ind med kontrol i uge 8,” skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Denne uopmærksomhed eller manglende orientering spiller en stor rolle i det samlede antal dødsulykker i trafikken. For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 20. februar til søndag den 26. februar.

Hvad laver folk bag rattet?

En af de hyppigste årsager til distraktion er brug af håndholdt mobiltelefon, hvor sms’er eller sociale medier spiller en stor rolle, men betjening af GPS eller autoradio under kørslen fjerner også opmærksomheden fra vejen. Det er direkte forbundet med fare at kigge væk fra vejen, da man ikke når at opdage, når faren opstår. Bare det at have tankerne et andet sted end i trafikken er også en form for distraktion, da det også kan nedsætte reaktionstiden, og dermed gøre en farlig situation endnu farligere.

Dokumentation:
Hvor mange dør i trafikken pga. uopmærksomhed/manglende eller utilstrækkelig orientering?

Tal fra Vejdirektoratet viser, at i 61% af alle dødsulykker i trafikken er uopmærksomhed og/eller manglende/utilstrækkelig orientering en medvirkende faktor.

Fra 2017 til 2021 er 486 mennesker blevet dræbt i ulykker, hvor uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering indgår, hvilket svarer til at der årligt er 97 mennesker eller 2 personer, der hver anden uge dør pga. uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering.

Ulykker hvor 2 køretøjer rammer hinanden frontalt er uden sammenligning den hyppigste ulykkestype inden for ulykker relateret til uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering,” oplyser Rigspolitiet

5 gode råd til at undgå uopmærksomhed

• Forbered din tur og tag afsted i god tid
• Undlad at have adgang til din mobiltelefon eller tilslut den bilens anlæg
• Hold ind til siden på et egnet sted, hvis du skal foretage dig ting, som fjerner din opmærksomhed
• Få evt. din passager til eksempelvis at indstille GPS, finde god musik til turen eller række dig dine solbriller
• Følg med i trafikken. Kig på trafikken også selvom du bliver talt til

Vil du have gode råd til din kørsel, og måske kende bødetakster kan du se på siden sikkertrafik.dk

Foto: Politiet og Sikker Trafik