Kultur

Premiere: Beo, Mira og Emil tog børn og voksne med storm i Den Fortryllede Kuffert

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Fredericia Musicalteater kan den sjældne kunst, at tage børn alvorligt og give dem stor musical i næsten en hel time

ANMELDELSE: Hvem der har fundet på den geniale sætning om, at børnene har de voksne til at bekymre sig om verdens store problemer, er ikke til at vide, men i samme omgang fik børnene en anvisning på, hvor de kunne finde ro for bekymringer (gælder også voksne). For børn ser TV, og de ser sikkert også mere end vi aner. Og både tænker og bekymrer sig om det!

Den Fortryllede Kuffert
Manuskriptet er ikke et dyrt indkøbt fra en af verdenens store scener, men inspireret af lokale børn, der gennem workshop har delt deres tanker, drømme, ideer og erfaringer med og om hverdagen og livet. Derfor er det der kommer fra scenen fra børn i Fredericia Kommune. Det fortæller en glad teaterdirektør Thomas Bay til DanmarkC TV forud for premieren. Fagfolk har med kærlig respekt sat det hele sammen til en særdeles helstøbt og virkelighedsnær musical.

Enhver må føle sig velkommen i Musicalteatret. Venligt personale på alle poster, og en teaterdirektør der vist har for vane altid at være nærværende i foyeren, og har masser af tid til at hilse på. Men heller ikke den efterhåndende rutinerede Thomas Bay kan helt skjule premierernerverne. Alle véd jo godt, at børn er de hårdeste dommere!

Beo, Mira og Emil
Beo er en drage i skikkelse af Sofie Heidelbach der som hospitalsklovn er vandt til at omgås børn i svære livssituationer. Derfor kunne hun helt naturligt forlade scenen, og gå ned og spørge nogle børn om deres ønsker – og gribe de svar hun fik, så det virkede så naturligt som noget kunne være. Også når vi glemmer vores største ønske for en stund. Beo er en god, frygtsom, forstående og kærlig drage. “Oversstimuleret” efter eget udsagn, men en drage vi sikkert alle gerne vil have som ven.

Mira er egentlig Mira Andrea Balloli (uddannet på Musicalakademiet i 2023). Selv om hun er den forsigtige pige, er det alligevel hende der kan fyre den store visdom af: “Jeg er ikke bange for mørket. Det er mørket der er bange for mig”.

Emil er dreng – som de nu er flest. Emil Asbjørn Madsen er det fulde navn, og også han er uddannet her i Fredericia, men helt tilbage i 2020. Hvordan drenge så er, kom nok bedst til udtryk i sangen “Når man er prins” (skrevet af Mille Labert og Kristoffer Nybye). En perle af en sang, der fik det ungdommelige publikum til at klappe før sangen var færdig, så Emil måtte bede om ro.

Går stepdans aldrig af mode?
Ikke hvis det står til dagens publikum. Flere oplever det sikkert for første gang, og det varede ikke længe før de gode rytmer førte til, publikum klappede med, og gav et af de største bifald.

“Man har jo brug for en ven”
Sådan var indledningen hvor Mira og Emil gav den røde tråd for hele musicalen. Morten Gildberg-Hansen og Ingeborg Bjarno Thomsen har forfattet, og med følsom fremførelse fra Mira og Emil fangede de øjeblikkelig den særlige nerve, som fik publikum nærmest trukket ind i det dybe univers hvor en bid af teksten lyder: “Inde i et hjerte er en særlig plads til en ven. Står den tom for længe lukker hjertet i igen!”

Batman
Noget overraskende kom Batman i spil. Overraskende fordi det er så mange år siden bladet med Batman var hyppig læsning. Men glemt er han ikke. Det var et af flere forrygende numre, hvor sætningen bider sig fast: “Batman har også dumme dage, hvor skurkene forsvinder, og batmobilen vælter.”

Instruktion
Det er Liv Stevns der er instruktør, og endda debuterende. Der er store forventninger til fremtiden. At instruere så børn er helt med, og at de både kan grine og være alvorlige er en kunst. Og uden der på noget tidspunkt tales ned til hverken børn eller voksne.

Liv Stevns giver os håb blandet med latter, klapsalver, medlevende og livsvisdom. Det hele pakket ind i den verden der ligger i enhver musical – og som Fredericia er så kendt for!

Scenen
Scenegraf Susanne Morthorst Staal formår at fylde scenen, og endda trække den ud i salen. Det kan godt være, musicalen blev afviklet i “lille sal”, men det virkede som om vi var i det helt store teater.

Musik og sang
Kapelmester David Tølbøll Mortensen fik hjælp af Jens Kokholm og Dennis Pedersen. De var flot placeret på scenen, og blev derfor en helt naturlig del af oplevelsen. Det er rigtig dejligt, at noget så vigtigt som musikken ikke altid er gemt væk.

Musikken understøttede fornemt sangene, og hjalp med at finde den rette stemning til latter og alvor.

Synge kan Mira, Emil og Sofie!! Dejlige klare stemmer, og en modulation hvor intet går tabt.

Den anden scene
I den varme og hyggelige teatersal var det en helt særlig fornøjelse at iagttage de vigtigste publikummer: Børnene! De levede med fra første tone, og til det var helt slut. Ingen tvivl om, at dét har været en ekstra bonus for forældre og bedsteforældre der havde taget børnene med til premiere. Musicalen gik rent ind. Godkendt! Alene børnenes reaktion er et par stjerne værd.

Ret at sige farvel – og på gensyn i Musicalteatret
Typisk slutter en musical med et clou af sang og musik. Sådan vil Liv Stevns ikke tage afsked med sit publikum. Uden at afsløre for meget, tog publikum, uanset alder, afsked med Beo, Mira og Emil med dans og lange klapsalver. Nye generationer af trofaste musicalgængere er uden tvivl født denne lørdag i Fredericia.

En tradition
Først var der De Tre små Grise, og nu Den Fortryllede Kuffert. Mon vi kan forvente af Thomas Bay, at vi fremover kan skrive musical i kalenderen for uge syv? Succes forpligter, hr. Teaterdirektør!

Stjerner
Det bliver 6 ud af 6. Helt velfortjent!

Fakta om DEN FORTRYLLEDE KUFFERT

Fredericia Musicalteater
Spilleperiode: 10. februar 2024– 17. februar 2024
Billetpriser: 95 kr. for børn, 145 kr. for voksne
Billetbestilling: fredericiamusicalteater.dk // +45 53 73 96 01
Forventet spilletid: ca. 50 minutter

Medvirkende:
Mira Andrea Balloli
Emil Asbjørn Madsen
Sofie Heidelbach

Orkester:
David Tølbøll Mortensen
Jens Kokholm
Dennis Pedersen

Komponister/tekstforfattere:
Mille Holten Lambert
Kristoffer Nybye
Morten Gildberg-Hansen
Ingeborg Bjarno Thomsen
Kristoffer Rahbek
Luna Stage
Line Staun Jensen
Jasmin Maria Ader Gaugin

Koncept og ide:
Katja Lotsberg Nilsen
Rob Hartmann
Thomas Bay

Instruktør:
Liv Stevns

Kostumier, scenograf, rekvisitør og dukkeudvikler:
Susanne Morthorst Staal

Forestillingsleder og rekvisitør:
Signe C. A. Lausen

Lyddesigner:
Jeppe Søndergaard

Lysdesigner:
Per Toft Lehmann

Herunder fotos venligst gengivet med tilladelse fra Fredericia Musicalteater.
Fotograf: Søren Malmose.