FREDERICIA

MICHAEL LANDAU – EN SPIRTUEL REJSE FRA FREDERICIAS LIVESCENE

I musikkens verden sker det, at et talent dukker op med en unik sound og stil, som fanger éns fulde opmærksomhed. Guitaristen Michael Landau er netop sådan en musiker. Hans medfødte touch, arsenal af toner, klange og lyde, hans personlige stil og formidable teknik overgås kun af den smagfulde måde, han får det hele til at smelte sammen på. Jeg er stor fan af akkompagnatører, specielt rytmeguitarister, og Mikes liste over cd projekter, hvor han har været ”sideman” vidner om en stor kapacitet på dette område.
 
Men hvad mange ikke er klar over, er det imponerende antal cd’er, han har lavet i eget navn – check ham ud og lad ham fange din fulde opmærksomhed.” (Chuck Loeb)
 
Komponist, sangskriver og instrumentalkunstner Michael Landau er født og opvokset i Los Angeles. Han er desuden en produktiv studiemusiker, der har spillet på hundredevis af udgivelser siden firserne. Nogle af højdepunkterne i studieproduktionen er Pink Floyd, Miles Davis, B.B. King, Ray Charles, Joni Mitchell, James Taylor, Michael Jackson og Rod Stewart – for lige at nævne nogle få. I 1993 kårede læserne af Guitar Player Magazine ham til Bedste Studieguitarist.
 
I 2016 blev Michael Grammy-nomineret som medlem af The Steve Gadd Band og har gennem årene deltaget i flere bandprojekter: Renegade Creation (med Robben Ford), The Ringers (med Jimmy Herring og Wayne Krantz), The Raging Honkies, Burning Water og i sit eget projekt, The Michael Landau Group. Med en del udgivelser i eget navn – senest den anmelderroste ”Organic Instrumentals” – fortsætter hans musik intenst med bare at flyde derudaf.
 
Michael voksede op med musik af The Beatles, Jimi Hendrix, Led Zeppelin og Cream. Hans bedstefar var arrangør og spillede træblæsere med Dorsey Brothers og Benny Goodman i swingtiden. Som ung teenager lod Michael sig fange af jazzen og elektrisk jazzfusion; Weather Report, Pat Martino og Jaco Pastorius var blandt hans tidlige idoler. Ud af dette alsidige sammenkog af inspiration begyndte hans lyd og retning at tage form. Hans aktuelle gruppe fokuserer på spontaniteten i en live-situation. ”Jeg lever og ånder for de øjeblikke, hvor lyd og stemning danner en kraft, der overgår summen af de enkelte musikere. Musikken bliver en unik kreation med sin egen personlighed – intenst nærvær – på én gang opløftende og beroligende. Det er svært at sætte ord på musik, men jeg er i hvert fald afhængig af det. Jeg ville være lost uden det.”
 
Hans seneste projekt, The Michael Landau Liquid Quartet, er en blanding af stilarter fra iørefaldende instrumentale ballader til bluesbaseret soulrock med sang. Det rækker ikke at citere Landaus CV; det ville ikke være fair over for ham. Det er noget helt andet at se ham live; først dér forstår man Landaus beherskelse af guitaren. Det er en spirituel rejse – musik for sjælen – og det er overvældende.

Se galleriet fra Fredericias livescene nedenfor. (Fotograf Ole Sejrup)