Mange udsatte har ikke råd til kriseberedskab
Ny undersøgelse afslører økonomiske barrierer og mistillid til myndighederne
En ny undersøgelse fra Røde Kors viser, at mange økonomisk trængte borgere ikke er forberedte på en samfundskrise. Hele 73 procent af dem, der mangler et kriseberedskab, angiver, at de simpelthen ikke har råd til at forberede sig. Dette skaber en ulighed i sikkerhed og tryghed under potentielle krisesituationer.
Udsatte har ikke råd til ekstra forsyninger
Ifølge myndighedernes anbefalinger bør alle husstande have et hjemmelager med bl.a. dåsemad, medicin og batterier, der kan række til tre dage. Men for mange udsatte borgere er det ikke realistisk.
”Vi kan ikke forberede os på noget, der ikke kommer til at ske inden for den samme uge, som jeg har købt ind til. Jeg tæller bleer, så vi har nok til slutningen af ugen,” fortæller en deltager i undersøgelsen.
Manglende tillid til myndighedern
Undersøgelsen viser også, at 42 procent af de adspurgte ikke stoler på, at myndighederne vil hjælpe i en krisesituation. Dette står i skarp kontrast til den generelle befolkning, hvor kun 25 procent deler denne mistillid.
”Civilsamfundsorganisationer som Røde Kors har en særlig rolle at spille, da vi har stor tillid blandt de mest udsatte borgere,” siger Louise Paulsen, beredskabschef i Røde Kors.
Politisk fokus på udsatte gruppe
Den nye politiske aftale om kriseberedskab sætter penge af til at støtte sårbare grupper. Louise Paulsen opfordrer til, at kommunerne aktivt hjælper med at opbygge hjemmelagre og skabe tryghed for udsatte borgere.