Kort Nyt

Kronikerpakker skal sikre, at danskerne med lungesygdom findes tidligere

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Ny analyse fra Lungeforeningen viser, at antallet af dobbelte lungefunktionsundersøgelser i almen praksis er på næsten samme niveau som før corona-pandemien. Undersøgelsen bruges til at diagnosticere patienterne med lungesygdom, og i Lungeforeningen håber man, at de nye kroniker-pakker for KOL vil sikre, at udviklingen fortsætter og flere patienter med lungesygdomme findes tidligere. 

Et eksempel på en lungesygdom, som mange går med uden at vide det, er lungesygdommen KOL. Dansk register for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom estimerer, at ca. 400.000 danskere har sygdommen. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen var der imidlertid ca. 160.000 kendte KOL-patienter i 2023. Når man ikke ved, at man har en lungesygdom, har man ikke fået en snak med sin læge om, hvad det betyder at have KOL, hvilke muligheder der er for at bremse sygdommen, og hvad der kan lindre symptomerne.

I forhold til at diagnosticere lungesygdomme som KOL og astma benyttes en dobbelt lungefunktionsundersøgelse. I 2014 blev der udført ca. 55.000 dobbelte lungefunktionsmålinger, viser tal fra Ydelsesregisteret. I perioden herefter og frem til 2019 steg antallet af dobbelte lungefunktionsundersøgelser år for år i almen praksis, og antallet af dobbelte lungefunktionsundersøgelser toppede i 2019 med mere end 90.000 undersøgelser. På grund af corona-pandemien faldt antallet dog i årene herefter for at begynde at stige igen efter pandemi-årene. I 2023 blev der foretaget næsten 90.000 lungefunktionsmålinger, og man er dermed tilbage på sporet i forhold til at diagnosticere mennesker med lungesygdom, og det glæder Lungeforeningen, der håber at udviklingen kan fortsætte med det øgede fokus der kommer på lungesygdomme gennem indførelsen af kronikerpakkerne.

”Vi ved, at rigtig mange danskere går rundt med en uopdaget lungesygdom, og det er et problem. Det er vigtigt at få diagnosen tidligt i sygdomsforløbet, så sygdommen kan bremses med ændrede vaner, træning og medicin. Så kan man leve et godt liv med bedre livskvalitet trods sygdom. Vi håber, at et øget fokus på symptomer på lungesygdom bliver en del af de nye kronikerpakker”, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen, og understreger, at pilen peger mod de praktiserende læger, hvis vi skal lykkes med det.

”Almen praksis spiller en afgørende rolle. Mange kommer med de første symptomer hos egen læge, og derfor glæder vi os over, at der igen er fokus på danskerne med lungesygdom i almen praksis – og håber fokus vil blive øget med indførelsen af kronikerpakkerne”, siger Torben Mogensen.