Home Kultur Fredericia har fået et eventyr som vejviser
Fredericia har fået et eventyr som vejviser

Fredericia har fået et eventyr som vejviser

0
Har du også svært ved at finde rundt i gadenavnene inden for voldene?
Så er der nu hjælp at hente.
Fredag d. 28. juni udkommer det finurlige eventyr, ”Hvordan gaderne i Fredericia fik deres navne”.
Når du har været i selskab med den dominerende dronning og alle dem, hun hundser med, og dem, der stikker af, så har du et overblik over byens snorlige gader, som du sent vil glemme.
Det er en tilflytter, der for tre år siden opfandt eventyret som memoteknik:
– Jeg syntes, de nord-syd-gående gadenavne var lidt rodede. Og jeg undrede mig. Hvorfor kommer dronningen før kongen? Og først fire gader længere henne kommer prinsessen, mens prinsen går på tværs af det hele? Og så var historien dér, siger Merete Ørskov.
Hun flyttede til byen for at arbejde som sogne- og korshærspræst i Trinitatis Sogn i 2016 og bor i Riddergade. Eventyret lå i skuffen, mens hun ledte efter en lokal kunstner til at illustrere det.
– En dag var jeg til stormøde i kommunens ”Strategi for Udsathed”. Det blev holdt i Panorama, og pludselig tonede den streg, jeg ønskede mig, frem på lærredet. Den er enkel, humoristisk og klog, og man bliver så glad af at se den, fortæller præsten.
Hanna Skov Hansen, der arbejder i ”Din Indgang”, var selv med til mødet. Og hun sagde ja til opgaven. Sammen udviklede de videre på eventyret, der nu består af 32 farvestrålende sider og kan købes i Billunds Boghandel og på Bymuseet:
– Det har været spændende og lærerigt at illustrere eventyret. Selv om jeg er født og opvokset i Fredericia og kender byen godt, er jeg blevet skarpere på gadernes placeringer og nysgerrig på byens historie. Jeg håber, eventyret vil give læseren lyst til at vide mere om Fredericias oprindelse, siger Hanna Skov Hansen, der i øvrigt er selvlært illustrator.
Eventyret, der handler om undertrykkelse, frigørelse og romantik, har også et tvist af samfundssatire. Illustrationerne rummer trods deres enkelhed et væld af detaljer, som man gentagne gange kan gå på opdagelse i. Det er velegnet for både børn og voksne.
Hvordan gaderne i Fredericia fik deres navne udkommer fredag d. 28. juni, koster 69,95 kr. og kan købes i Billunds Boghandel, Fredericia Bymuseum og Lokalhistorisk arkiv.
Merete Ørskov vil også selv sælge det fra en bod i Kirkestræde fredag d. 5. juli.
EventC har venligt sponsoreret trykningen.