Læserdebat

Folkeskolen kan meget, men skal kunne mere

Lars Olesen, byrådskandidat SF – Fredericia, Prinsessegade 62, 1. TV, har startet en debat omkring folkeskolen

“ Smertensbørn”, som blev vist som dokumentar på TV2 i torsdags var ét billede af folkeskolen. Èt take på en hverdag, der fortæller en nødvendig historie om en stigende mistrivsel. 

Scener jeg kender fra 15 år i folkeskolen. Jeg har mødt børnene. Stået i frustrationen. Stødt på muren og magtesløsheden.

Men jeg har mødt mindst lige så meget af det gode. Af undervisning der lykkes. Af fællesskaber der fungerer. Af elever der tager form af den mangfoldighed de møder hos hinanden. Af børn der tager ansvar og viser tillid. Lærer at danne relationer og stå mere imod når modgangen melder sig. Af glade børn der stiller spørgsmål, er nysgerrige og hjælper hinanden. Derfor er folkeskolen vigtig og derfor skal den være det naturlige førstevalg i Fredericia. 

Der er mange udfordringer i folkeskolen også i Fredericia og dem skal vi løse, så den virkelighed vi så i tv-dokumentarer ikke bliver hverdag flere steder. 

Svarene er hverken simple eller gratis. Derfor skal vi investere mere i Fredericias folkeskoler og så skal vi først og fremmest.

–       Fjerne konkurrencestatslogikken.

–       Lette foden fra den pædagogiske forandringsspeeder.

–       Sikre rammer som giver rum til trivselsarbejde, tid til forberedelse bedre muligheder for samarbejde og et langt mindre pres på børn og unge.

–       Skabe bedre fysiske rammer og et bedre undervisningsmiljø

Og vigtigst af alt

–       Have langt færre megaklasser, flere to-lærerordninger og en mindre klassekvotient.

Men vi skal ikke kun tale folkeskolen ned under gulvbrædderne og tegne et skræmmebillede af det der foregår.

For folkeskolen kan noget særligt også selv om det er lidt “på trods”…. og nogle gange lidt op af bakke.

Det bekymrer mig at flere og flere vælger folkeskolen fra. Det er og bliver den vigtigste samfundsinstitution og en naturlig ramme om demokratisk dannelse og læring. Det kan kun folkeskolen på den unikke måde det foregår på når hele samfundet er repræsenteret under samme tag og ingen bliver valgt fra.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv