FREDERICIA

FØDEVARESTYRELSEN : PAS PÅ DADLER KØBT I REMA1000

Flere forbrugere er smittet med leverbetændelse efter at have spist dadler fra Iran

​13 forbrugere er blevet smittet med hepatitis A – også kaldet leverbetændelse – efter at have spist dadler fra Iran købt i Rema1000.

Importøren og Rema1000 har tilbagekaldt dadlerne.

Hvis man har købt iranske dadler fra Rema1000, opfordrer vi derfor kraftigt til, at man ikke spiser dem, indtil vi har det fulde billede.

Fødevarestyrelsen er i fuld gang med yderligere undersøgelser og opsporing af de berørte partier af dadler. Vi melder ud, så snart vi ved mere.

Statens Serum Institut (SSI) forventer, at der kommer flere patienter end de 13. Det skyldes, at der går ca. fire uger, fra man har spist de forurenede dadler, til man eventuelt bliver syg med hepatitis A. Heldigvis er mange danskere blevet vaccineret mod hepatitis A i forbindelse med rejser til udlandet.

De fleste hepatitis A-tilfælde har et mildt forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarré samt gulfarvning af huden og det hvide i øjnene.

Årsag:
I forbindelse med et sygdomsudbrud med Hepatitis A er der begrundet mistanke til, at kilden til udbruddet skyldes dadler fra et eller flere af de partier, der er nævnt ovenfor. Der er ikke mistanke til Hepatitis A virus i andre pakningsstørrelser, varianter eller partier fra samme leverandør.

Risiko:
Er Hepatitis A virus til stede i dadlerne, kan man blive syg med leverbetændelse.

Symptomerne er feber, manglende appetit, kvalme, opkast, diarre, muskelsmerter og leverbetændelse, samt evt. efterfølgende gulfarvning af huden og de hvide dele af øjnene.

Råd til forbrugerne:
Forbrugere der stadig har dadler fra ovenstående partier bør kassere dem eller levere dem tilbage til butikken, hvor de er købt.