Læserdebat

Er Fredericia klar til at lade hørehæmmede deltage i de offentlige debatter?

Læserbrev:

Er Fredericia klar til at lade hørehæmmede deltage i de offentlige debatter.? Der er Nye Borgerlige.

Hver sjette person i Danmark, dvs. omkring 800.000 danskere har problemer med hørelsen. Halvdelen af alle danskere over 75 år har nedsat hørelse. Godt 300.000 danskere bruger høreapparat eller andet teknisk hjælpemiddel som følge af nedsat hørelse (kilde: høreforeningen).

Døve og hørehæmmede er lige så sociale og politisk interesserede som alle andre. Det sociale og politiske liv skal gå videre for denne gruppe borger hvilket kan være forbundet med store udfordringer når der i de fleste offentlige bygninger, institutioner og andre steder der benyttes til politiske- og informative møder mv. ikke har installeret teleslynge. De fleste af landets kirker har nu teleslynge. Mange offentlige og halvoffentlige bygninger og lokaler i Fredericia, glimre ved mangel på hjælpemidler til hørehæmmede som teleslynge, skrivetolk og tekstet indslag.

De hørehæmmede borgere har brug for, at der bliver taget hensyn, ikke mindst i debatterne op til kommunal-, regions- og folketingsvalgene, at følge med i den politiske debat og være en del af demokratiet burde ikke være et problem når det nemt kan afhjælpes. Personer med nedsat hørelse, kan nemt føle sig stigmatiser og marginaliseret når man ikke har mulighed for at orienteres sig som øvrige medborgere har.

I Nye Borgeliges økonomiske plan for 2021, er der afsat økonomiske midler til at hjælpe gruppen af hørehæmmede i Fredericia. 

Vi skal til kommunal- og regionsvalg i 2021. Nye Borgerlige i Fredericia opfordrer derfor til, at man husker mennesker med hørenedsættelse, ved lokale valgmøder, bør der være et teleslyngeanlæg i lokalet, teleslyngen skal både virke og være tændt. En teleslynge gør det muligt for høreapparatbrugere at få lyden fra talernes mikrofoner direkte ind i deres høreapparater. Er der ikke et teleslyngeanlæg i lokalet, kan det lejes.

Valgmøderne bør også skrivetolkes, så det talte ord samtidig kan læses på en storskærm. Alle talere skal desuden holde en god taledisciplin, dvs. ikke afbryde eller tale i munden på hinanden og ikke tale for hurtigt. Dette gælder både ved lokale debatter og i tv. Her har ordstyreren en vigtig rolle.

Mennesker med hørenedsættelse skal have ret til at deltage i den demokratiske proces, som et valg er. Muligheden ligger i hjælp af teleslynger, tekstning og taledisciplin! Nye Borgerlige vil gøre sit til at sikre dette.– 
Med venlig hilsen
Nye Borgerlige i Fredericia Kommune

Poul Rand
Lokalformand Nye Borgerlige

Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV
Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:

1. Formål og Indhold:

  • Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
  • Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
  • Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
  • Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
  • Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.


2. Format og Omfang:

  • Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
  • Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
  • Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv


3. Publicering og Redaktionel Praksis:

  • Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
  • Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
  • Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
  • Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.


4.Kommentarer til debatindlæg:

  • Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
  • DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
  • Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
  • Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv