DanmarkC TV

Home Læserdebat Er Fredericia klar til at lade hørehæmmede deltage i de offentlige debatter?
Er Fredericia klar til at lade hørehæmmede deltage i de offentlige debatter?

Er Fredericia klar til at lade hørehæmmede deltage i de offentlige debatter?

0

Læserbrev:

Er Fredericia klar til at lade hørehæmmede deltage i de offentlige debatter.? Der er Nye Borgerlige.

Hver sjette person i Danmark, dvs. omkring 800.000 danskere har problemer med hørelsen. Halvdelen af alle danskere over 75 år har nedsat hørelse. Godt 300.000 danskere bruger høreapparat eller andet teknisk hjælpemiddel som følge af nedsat hørelse (kilde: høreforeningen).

Døve og hørehæmmede er lige så sociale og politisk interesserede som alle andre. Det sociale og politiske liv skal gå videre for denne gruppe borger hvilket kan være forbundet med store udfordringer når der i de fleste offentlige bygninger, institutioner og andre steder der benyttes til politiske- og informative møder mv. ikke har installeret teleslynge. De fleste af landets kirker har nu teleslynge. Mange offentlige og halvoffentlige bygninger og lokaler i Fredericia, glimre ved mangel på hjælpemidler til hørehæmmede som teleslynge, skrivetolk og tekstet indslag.

De hørehæmmede borgere har brug for, at der bliver taget hensyn, ikke mindst i debatterne op til kommunal-, regions- og folketingsvalgene, at følge med i den politiske debat og være en del af demokratiet burde ikke være et problem når det nemt kan afhjælpes. Personer med nedsat hørelse, kan nemt føle sig stigmatiser og marginaliseret når man ikke har mulighed for at orienteres sig som øvrige medborgere har.

I Nye Borgeliges økonomiske plan for 2021, er der afsat økonomiske midler til at hjælpe gruppen af hørehæmmede i Fredericia. 

Vi skal til kommunal- og regionsvalg i 2021. Nye Borgerlige i Fredericia opfordrer derfor til, at man husker mennesker med hørenedsættelse, ved lokale valgmøder, bør der være et teleslyngeanlæg i lokalet, teleslyngen skal både virke og være tændt. En teleslynge gør det muligt for høreapparatbrugere at få lyden fra talernes mikrofoner direkte ind i deres høreapparater. Er der ikke et teleslyngeanlæg i lokalet, kan det lejes.

Valgmøderne bør også skrivetolkes, så det talte ord samtidig kan læses på en storskærm. Alle talere skal desuden holde en god taledisciplin, dvs. ikke afbryde eller tale i munden på hinanden og ikke tale for hurtigt. Dette gælder både ved lokale debatter og i tv. Her har ordstyreren en vigtig rolle.

Mennesker med hørenedsættelse skal have ret til at deltage i den demokratiske proces, som et valg er. Muligheden ligger i hjælp af teleslynger, tekstning og taledisciplin! Nye Borgerlige vil gøre sit til at sikre dette.– 
Med venlig hilsen
Nye Borgerlige i Fredericia Kommune

Poul Rand
Lokalformand Nye Borgerlige