Home Læserdebat Enevældet afskaffedes i 1849, eller blev det?
Enevældet afskaffedes i 1849, eller blev det?

Enevældet afskaffedes i 1849, eller blev det?

0

Mette Frederiksens optræden under krisen viser, at hun ynder at stå frem på pressemøder og kigge bedrevidende ned på befolkningen når der pålægges nye restriktioner. Hun elsker at blive betragtet som den store leder, der skal have ro til at føre danskerne trygt gennem Covid-19 krisen.

Indtil nu, nøjes hun med at træffe, hvad den brede del af befolkningen anser som ”populære beslutninger”. De handelsdrivende, de øvrige virksomheder der tvangslukkes og de der taber økonomisk og menneskeligt på Statsministerens enevældige beslutninger, opfatter nok ikke det som populært eller nødvendigt.

Hvorfor kan en tøjbutik, en skobutik, en isenkræmmer, et byggemarked o.l. ikke holde åben med afstand og hygiejne, som de der sælger levnedsmidler? Levnedsmiddelbutikkerne sælger ofte ”non food” som er sortimentet i de tvangs lukkede butikker? Nye Borgerlige kalder dette konkurrence forvridning.

Forholder det sig enevældigt sådan i Fredericia?

Den kommunale danmarkshistorie er fuld af historier om borgmestre, der sad længe og tungt på magten. I Fredericia har socialdemokratiet, og Borgmester Jacob Bjerregaard især, siddet længe og tungt på magten med absolut flertal. Jacob Bjerregaard har ned egenrådighed og enevældig optræden kørt sit eget løb.Han har sat fagudvalgene og oppositionen ud af spil, håndteret økonomiudvalget med så fast en hånd at de, der burde vide bedre ikke kom til orde. Han nød at blive betragtet som den store visionære leder.

Byen før partiet er der nogle der siger. Men hvor er oppositionen i Fredericia? Larmende tavse som de er, har de siddet og nikket til de implementeringer Jakob Bjerregaard har gennemført, det kalder Nye Borgerlige ikke opposition. 

“” Er borgmesterinstitutionen den sidste reelle rest af enevældet i Danmark?” 

En minister har pligt til at fortælle sandheden, når adspurgt af Folketinget. En borgmester, adspurgt af sin kommunalbestyrelse, kan slippe af sted med rigtig meget, så længe vedkommende har et flertal bag sig. 

Enkelte sager slipper ud til lokalaviserne, men kommunerne er gerne så små, at der ikke er medieøkonomi i, at pressen følger kommunalrådsbeslutninger tæt. Kommunale magthavere er ofte storannoncører i lokale medier op til valgene. Derfor opdages det sjældent, hvad der besluttes under dagsordenens ”eventuelt”, som ligger udenfor referat.”

Det er derfor rart at se den frie Fredericianske presse gå til biddet i byrådets og forvaltningens fadæser.

Jacob Bjerregaards politik kan kaldes kommunesocialisme. Nye Borgerlige vil med vælgernes mandat stoppe kommunesocialismen, det kommunale enevælde samt genindføre demokratiet og åbenheden i byrådet.

Poul Rand, Calvinsvej34, 7000 Fredericia

Lokalformand Nye Borgerlige i Fredericia