SAMFUND

Efter data er stjålet fra EDC Ejendomsmæglerkæden: PAS PÅ

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Hackergruppen Black Basta har fået adgang til knap 100.000 personnumre og 1.300 personers kopier af pas, kørekort og sygesikringsbeviser i det store hack, oplyser EDC

Den 1. november blev ejendomsmæglerkæden EDC udsat for et russisk hackerangreb af gruppen Black Basta, og samlet påstår den kriminelle gruppe, at de har har personlige oplysninger de vil dele på de mere skumle sider af internettet hvis de ikke får 41 millioner kroner. I alt er der data på 2,5 tetrabyte.

Hvor meget er 2,5 tetrabyte?
Det kan sammenlignes med 2,5 millioner bøger, der stablet vil nå 350 kilometer op i luften. Eller 17.000 timers musik med MP3-filer, som det vil tage næsten to år at høre, uden at høre den sammen sang to gange. Et foto fylder ca 5 megabyte, så der kunne være plads til omkring en halv million billeder. Det er som at tage et billede hvert minut, hver dag, i næsten et år. En standard HD-film fylder cirka 4-5 GB. Med 2,5 terabyte kan der gemme omkring 500-625 film. Det er som at have dit eget lille biografarkiv derhjemme.

Pas, kørekort og sundhedskort
Ved angrebet fik hackerne ifølge EDC fat i en backup-fil, der ved en menneskelig fejl var blevet oprettet.
“Hackerne har ikke haft adgang til den server, hvor vi har vores sager, fortæller informationschef i EDC,” Jan Nordmann.
Til gengæld fik hackergruppen som nævnt fat i kopier af over 1.300 personers dokumenter, for eksempel pas, kørekort og sundhedskort.
Her er der ikke tale om data på EDC-kunder, men data, som EDC er kommet i besiddelse af, da man for nogle år siden overtog en anden virksomhed.
“Det er så uheldigt, som det kan være, siger Jan Nordmann fra EDC,” skriver DR.dk.

EDC har informeret kunder
Ejendomsmæglerkæden har informeret kunder og offentligheden, og har informationer liggende på deres hjemmeside. Her fremgår det, at CPR-numre forekommer hvor handler er indgået, mens EDC ikke udelukker, at hackergruppen kan være i besidelse af kopi af pas, kørekort, sy­ge­sik­rings­be­vis hvis disse dokumenter er afleveret til EDC.

Data lægges ud
Hackergruppen Black Basta truer med at lægge de enormt mange data ud på “det mørke net” hvis EDC ikke betaler 41 millioner kroner for at få dataene tilbage. Hvad EDC vil gøre i den retning, vil de naturligvis ikke fortælle offentligheden.

Forsigtighed og handling
“Hvis EDC’s formodninger om skadens omfang holder stik, må mange danskere desværre leve med at deres adresser og CPR-numre ikke længere er private,” siger Henrik Moltke, DR’s techkorrespondent, til DR.dk, og forsætter:
“Derfor skal kunderne holde særligt øje med usædvanlige mails og sms’er og telefonopkald, fordi de her data kan bruges af kriminelle til at forberede identitetstyveri og forskellige former for svindel,” fortæller Henrik Moltke,.

På Borger.dk er det muligt at tilmelde sig “Kreditadvarsel”, og dermed blive advaret, hvis der skulle blive forsøgt ydet lån eller kredit i dit navn.

Det anbefales, at læse Det Kri­mi­nal­præ­ven­ti­ve Råds information med generelle anbefalinger til for­an­stalt­nin­ger, som man kan tage for at beskytte sig mod iden­ti­tet­sty­ve­ri.