FREDERICIA

Danske Rederier til Fregatten Iver Huitfeldt: Tak er kun et fattigt ord

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

I dag uddelte H.M. Kongen Søfartsprisen 2024 fra Danske Rederier til Søværnet og fregatten Iver Huitfeldts besætning som anerkendelse af besætningens indsats for at beskytte skibsfarten mod Houthi-bevægelsens angreb

Fregatten er adopteret af Fredericia, og lægger jævnligt til kaj i byen. Naturligvis på Esplanaden, og så det er en tradition, at der altid er “åbent skib” når Iver besøger os.

DanmarkC TV fulgte indsatsen i Det Røde Hav, under operationen Operation Prosperity Guardian, hvor formålet var at beskytte den civile skibsfart mod angreb fra Houithi-bevægelsen.

En mørk nat i starten af marts nedskød den danske fregat Iver Huitfeldt fire droner i Det Røde Hav. Dronerne var en del af en større skare af droner, som angreb danske og andre krigsskibe i området.” skriver Forsvarskommandoen i anledning af den hæder Fregatten Iver Huitfeldt har modtaget samme med Søværnet med Danske Rederiers Søfartspris.

”Sådan en dag som i dag, hvor vi overrækker Danske Rederiers Søfartspris til Søværnet og besætningen på Iver Huitfeldt, er det svært ikke at tænke på vendingen ”tak er kun et fattigt ord”. For vi skylder jer så meget. I har været med til at beskytte vores søfarende mod forfærdelige angreb i Det Røde Hav. I har repræsenteret Danmark på fornemste vis. For det skylder vi jer en stor og dybfølt tak. Og for det modtager I Søfartsprisen 2024,” siger Anne H. Steffensen, Adm. direktør i Danske Rederier. 

Ikke en problemfri indsats
Indsatsen i Det Røde Hav gjorde det også tydeligt, at fregatten havde problemer med våbensystemer, der ikke fungerede efter hensigten, og ikke har gjort det i længere tid. Behandlingen af disse oplysninger kom alt for sent frem til forsvarsministeren og kom til at koste den daværende forsvarschef jobbet.

Set i det lys, har Iver Huitfeldt besætning ydet en ekstraordinær indsats, og arbejdet under særdeles vanskelige vilkår.

Kommandørkaptajn Sune Lund: Glad for prisen
”Jeg er på egne vegne og på vegne af besætningen stolt over og glad for, at vi får prisen. Vores job som danske soldater og søkrigere er naturligvis at beskytte danske interesser både ude og hjemme, men derfor er det alligevel dejligt at få en anerkendelse fra civilsamfundet og opleve, at der sættes pris på vores indsats,” siger kommandørkaptajn Sune Lund, der var skibschef på fregatten Iver Huitfeldt under indsatsen.

Kommandørkaptajn Sune Lund ved besøget i Fredericia i august 2023. Foto: DanmarkC TV.

Se – eller gense – kommandørkaptajn Sune Lund vise rundt på fregatten i august 2023.