Kultur

Da Shakespeares Othello mødte Alexander

 

Fra Grand Canaria til de skrå brædder

Alexander Christian Bryld Obaze på 18 år fra Kolding er i gang med kæmperollen Othello i det store Shakespeare drama af samme navn. Det bliver hans afslutningsforestilling i Teater Malstrøms talentudviklingsgren Talentfabrikken. Premieren er den 28. juni på Det Bruunske Pakhus i Fredericia.

Men Alexander startede i virkeligheden et helt andet sted med varmere himmelstrøg. Hans danske mor var rejseleder på Grand Canaria og forelskede sig i nigerianeren James som boede i London, men var på fodboldrejse. To år senere kom Alexander til verden på den spanske ø, hvor familien blev boende indtil har var to år. Men Danmark trak i Alexanders mor og sammen besluttede familien at drage tilbage mod nord, dels for at komme hjem til mors familie og dels for at kunne give deres børn en god uddannelse. Målet var Kolding og her bor Alexander stadigvæk. Han bliver student til sommer fra Munkensdam Gymnasium, og han håber og satser ambitiøst på en professionel karriere som skuespiller.

Talentet Alexander

I den tid Alexander har været en del af Teater Malstrøm har han gennemgået en stor udvikling fra den første rolle som kluntet indvandrer i ”Kvindernes hævn”, over erotisk storcharmør i ”Burlesque” frem til den aktuelle hovedrolle i ”Othello”.

Alexander gik i foråret til optagelsesprøver på de tre etablerede skuespillerskoler, og han gik videre til anden runde i både København og Aarhus, hvor han også klarede sig videre til tredje prøve. Skolerne har rigtig stor søgning med ca. 800 – 900 ansøgere årligt og da de kun skal bruge 6 – 8 elever på hver skole er der skarp konkurrence.

Hvorfor Alexander ikke kom helt i mål i år, fik han svaret på i Aarhus ved et efterfølgende interview. Skolen mente ubetinget at han havde det ønskede talent samt en stor portion udstråling og energi, og så absolut nåede ud over scenekanten på den rigtige måde. Men pga. hans unge alder vil skole gerne se ham igen til næste år, hvor han er nået videre i sin udvikling.

Teater og dannelsesrejse.

For Alexander var denne besked fra teaterskolen både var positiv og brugbar, og han har nu besluttet sig for at kaste sig ud i et hæsblæsende teaterår hvor han kan udvikle sit talent i mange retninger.

Så muligheden for at spille hovedrollen i ”Othello” kom yderst belejligt for Alexander. Instruktør på forestillingen Michael Hansen uddyber:

”Rollen og Shakespeares univers rummer nogle dybe følelser og retoriske udfordringer som giver Alexander flere erfaringsfacetter til sin personlige rygsæk. Som skuespiller skal man i et livsforløb fylde sin personlige rygsæk op med personlige oplevelser, både de gode og dårlige, og så formå at hive de ønskede følelser og erfaringer op når den aktuelle rolle kræver det.”

Til august drager Alexander til Rødkilde Teaterhøjskole, som vurderes som en af de førende teaterhøjskoler i landet. Opholdet på et halvt år regner Alexander med vil udvide hans teaterteknikker og erfaringer, og samtidig er forventningen at det bliver en personlig dannelsesrejse for ham:

”Jeg regner med at jeg på Rødkilde får mulighed for at uddanne mig som menneske”.

Alexander har brugt to år på Teater Malstrøm og Talentfabrikken. Både teatret og skolen føler han har været meget givende:

”Skolen har først og fremmest givet mig håbet på at jeg kan, og vigtigst, vist mig at det er min rette hylde. De har behandlet mig som om jeg er en professionel skuespiller og troet så meget på mig, at jeg med sikkerhed ved hvad det er for en fremtid jeg går i møde som professionel skuespiller. Jeg kan se tilbage på en fantastisk tid. Jeg skal efter Rødkilde forberede mig til optagelsesprøverne på skuespillerskolerne, men jeg er ikke i tvivl om at jeg kommer forbi Teater Malstrøm igen som skuespiller.”

Faktaboks

  • Shakespeares stykke Othello har været grundlaget for mange operaer, film og litterære bearbejdelser. Verdis opera Othello er den meste kendte, og Teater Malstrøms er den allernyeste.
  • Spilleperiode: 28. 29. og 30. juni. Alle dage kl. 19.30
  • Spillested: Det Bruunske Pakhus, Kirkestræde 3, Fredericia
  • Arrangør: Teater Malstrøm
  • Længde: ca. 2 timer inkl. pause
  • Billetter: Billetter til alle Teater Malstrøms forestillinger i 2018 kan købes på billetten.dk eller på Fredericia Bibliotek. Billetprisen på Othello er en del lavere end de øvrige forestillinger, da det er en elevforestilling.
  • Talentfabrikken støttes af Kulturregion Trekantområdet
  • Talentudvikling indgår i Teater Malstrøms formålsparagraf. Fredericias underground teater skal give ambitiøse unge mulighed for at arbejde med teater i professionelle rammer. Det gælder både skuespil, samt scenografi, lys og lyd-design, kostumedesign og markedsføring.