Læserdebat

Brint- og energiby eller oplevelse- og kulturby

Læserdebat af : Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige. Byrådsmedlem og Folketingskandidat. Gothersgade 20, 7000 Fredericia 

Jeg er ikke i tvivl. Vi skal bygge og udvikle alt det der bringer Fredericia længst mulig væk fra det vi havde alt for meget af op til 2004. Fredericia var mest kendt eller berygtet for Kemira og syrefabrikken på havnen, produktion af ammoniak, cellulose og endelig Shell der fortsat lukker mere end 360000 tons CO2 ud i atmosfæren pr. år, side om side med beboelseskvarterer.

Hvad med produktion af metanol på en ny fabrik i Skærbæk og udsigten til tankvognskørsel i den lille by. Jeg har modtaget uklare og intetsigende svar på hvorledes brint fra Skandinaviens kommende største brintfabrik – nabo til Shell raffinaderiet – distribueres til havnen i Fredericia og Esbjerg, Egtved og Skærbæk og ikke mindst, hvad planen er for at forsyne anlægget med enorme mængder af elektrisk energi. Det nærliggende svar er nye højspændingsledninger i Nordbyen! 

Vi var Danmarks svar på det berygtede Ruhr område i Tyskland hen til 2004. Røg støj, møg og skidt og katastrofal forurening af Lillebælt gjorde det besværet værd at køre langt udenom Fredericia. Har vi nye tider?

På nuværende tidspunkt stemmer 20 byrådsmedlemmer for brintfabrikken, der har første spadestik i juli måned. Jeg stemmer imod. Til beroligelse af borgere havde Demokrati- og borgerudvalget inviteret til et informationsmøde i mandags d. 14. juni på Fredericia Genbrugscenter på Nordre Koppelvej 9, hvor Sekretariatschef i Triangle Energy Alliance Søren Schmidt Thomsen på kun 15 minutter fik orienteret vi tilstedeværende om 14 fantastiske fordele ved at gøre Fredericia til en energi- og brint by (også kaldet Power to X). Det hele var med, undtagen alt det der ikke skal frem. Søren Schmidt Thomsen fik dog sagt ”vi skal forstærke den eksisterende energistruktur”. Betyder det, at vi i Fredericia skal se frem til flere og store fritstående højspændingsmaster i Fredericia. Det er også et af de 27 spørgsmål jeg har stillet og jeg ikke har fået svar på. 

Det kalder på en anekdote fra dansk-amerikaneren William S.Knudsen direktør for bilgiganten General Motors og tre-stjernet general ”Når man gik ned for at købe en bil fortalte bilsælgeren en om alle bilens fortrin, og så opdagede man selv alle skavankerne så snart man fik den ud på vejen”. 

I byrådssammenhæng har jeg igen og igen udfordret lukketheden – og det fortsætter jeg med! Vi fortælles kun den gode side af historien. Når jeg spørger til bagsiden af ”medaljen” fortæller Socialdemokratiet i byen mig, at jeg skal ”passe på ikke at skræmme befolkningen”. Men hallo – jeg søger åbenhed og sandhed. Såfremt det er skræmmende er det i sig selv en god grund til at spørge. Jeg beslutter mig kun på et oplyst grundlag. Mine 27 spørgsmål til Fredericia som energi – og brintby er 27 spørgsmål til lukketheden. Det blev tidligere kald OBS – Oplysning til Borgerne om Samfundet.        

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv