SAMFUND

Arlette Andersens frihedspris uddeles igen den 4. maj – det er nu der skal søges

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Prisen kan søges af unge mennesker, der er mellem 14 og 21 år på datoen for prisens uddeling –  altså den 4. maj. Ansøgerne skal have bopæl eller gå på en ungdomsuddannelse i Fredericia Kommune

Arlette Andersens frihedspris er indstiftet den 3. marts 2017 af Fredericia Gymnasium, Fredericia Dagblad, Danske Bank og Fredericia Kommune.

Den 18. juni 1924 blev Arlette født i Paris, og døde i en alder af 98 år 23 august 2022 i Fredericia.

Arlette Andersen overlevede tyske koncentrationslejre under 2. Verdenskrig, og kom efter krigen til Danmark, hvor hun giftede sig. Fra 1961 til 1994 underviste hun på Fredericia Gymnasium. Det er den korte version, men se eller gense videoen hvor journalist Thomas Kvist Kristiansen fortæller meget mere om Arlette Andersens forbløffende liv.

De der hørte ét af Arlette Andersens utallige foredrag blev overrasket over den nøgterne fortælling om hendes liv i Auschwitz og slutteligt deltagelsen i de umenneskelige dødemarcher. Måske var overraskelsen størst over, at Arlette Andersen på intet tidspunkt udtrykte had til det tyske folk. Hun ønskede fred og forsoning.

Vreden kom først 45 år efter krigens afslutning – som reaktion på Holocaust-benægtelser fremsat af den franske politiker Jean-Marie Le Pen. Da begyndte den årelange foredragsrække, for fortiden skulle ikke fordrejes, og langt mere vigtigt skulle den ikke gentages.

“Prisen skal sikre en vedvarende opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning. Prisen henvender sig til unge mennesker, der skal bære fordringen om frihed videre til de næste generationer.” Det fremgår af Fredericia Kommune hjemmesides omtale af Arlette Andersen Prisen.

Ansøgning om prisen sker i form af et essay, digt, artikel, film, billedkunst eller anden form for værk. Emnet skal være frihed. Det kan være i en historisk, nutidig eller fremtidig kontekst.
Det er stifternes håb, at værkerne vil bidrage til refleksion, debat og eftertanke.

Sidste frist for ansøgning er 4. april 2024

Prisen uddeles hvert år den 4. maj – befrielsesaftenen ved Frihedsmonumentet.