SAMFUND

AIDS-Fondet: Vi står sammen og insisterer på, at kampen mod hiv og aids stadig er vigtig

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

I Danmark har 2.500 mennesker mistet livet på grund på grund af hiv og aids. “De efterlader et sår, som har svært ved at hele – ikke mindst i LGBT+ miljøet, som blev ramt så urimeligt hårdt”

De døde som fluer omkring mig. Lange venskaber endte, og vi vidste ikke, hvad der ramte os. Det var frygteligt! Og vi der overlevede, føler os stadig skyldige. På en eller anden måde,” fortalte en homoseksuel mand til DanmarkC TV. En mand, der var seksuel aktiv i 80’erne, og oplevede, ikke mindst overlevede, da aids og hiv ramte LBGT+ miljøet i 80’erne.

Fredag den 1. december er det World AIDS Day
Dagen har eksisteret siden 1988, hvor verdenssundhedsorganisationen, WHO, gjorde den 1. december til international aids-dag. I årene derefter spredte sig den smukke tradition, at borgere samlede sig, og tændte lys. Det skete også i Fredericia, men traditionen er løbet ud i sandet gennem årene.

Det hænger sikkert sammen med, at det i dag er muligt at leve et helt normalt liv med sygdommen, når blot den medicinske behandling, der nu er mulig, bliver passet.

H.K.H. Prinsesse Marie
Også i år tænder Prinsesse Marie et lys på Kultorvet i København, og deltager i AIDS-Fondets Julekoncert. Prinsessen er protektor for AIDS-Fondet.

I Danmark har 2.500 mennesker mistet livet på grund på grund af hiv og aids. Foto: AIDS-Fondet.

AIDS-Fondet
“Vi ved, at der over hele verden er mennesker, som sammen med os kæmper mod de fordomme og den diskrimination, som bliver ved med at klæbe til sygdommen. 
Samtidig er det en dag, hvor vi mindes de mange, som ikke længere er blandt os,” udtaler Lars Christian Østergreen, direktør i AIDS-Fondet.

2.500 danskere
I Danmark har 2.500 mennesker mistet livet på grund på grund af hiv og aids. “De efterlader et sår, som har svært ved at hele – ikke mindst i LGBT+ miljøet, som blev ramt så urimeligt hårdt.” forklarer Lars Christian Østergreen. 

På verdensplan er 40,4 millioner mennesker døde på grund af hiv og aids – mange af dem fordi politikere og myndigheder var alt for længe om at reagere.

Lars Christian Østergreen: Lys i mørket
“For mange er World AIDS Day synonym med de blafrende lys, der kæmper for at holde sig i live i det kolde december mørke. Lys der symboliserer liv, som blev alt for korte. Minder os om mennesker, vi har mistet.
Lysene i den stille by – er for mig også en tanke til de mange, der lever med hiv. Jeg kender kun en lille del af de 6.800 i Danmark, som har hiv.  
Det er meget forskellige mennesker, hvor en stor del klarer sig godt, mens andre lever med den ensomhed, der følger med, når man ikke kan tale åbent om sin sygdom. De fortjener alle et lys og en tanke.  
Kan du ikke være sammen med andre, så tænd et lys derhjemme, og vær med til at markere dagen.” 

Lars Christian Østergreen, direktør i AIDS-Fondet. Foto: AIDS- Fondet.