SAMFUND

Mette Frederiksen udskrev valg, og der stemmes i morgen

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Ca. 71.000 elever fra 8.-10. klasse skal for første gang sætte deres kryds ved et politisk parti. Hvis de kunne bestemme, hvem skulle så styre Danmark? Og hvilke poliske mærkesager ville de unge kæmpe for? Svaret får vi torsdag aften, når stemmerne til Skolevalg 2024 er talt op.

Det var nok ikke mange, der lagde mærke til at statsminister Mette Frederiksen, udskrev valg den 13. januar 2024. I morgen er der forløbet tre ugers valgkamp og der stemmes på landets skoler. Ja, det er en del af et demokratisk undervisningsforløb der finder sted i folkeskolen, og herunder kan ses hvilke skoler der er tilmeldes fra Fredericia Kommune.

Deltagende skoler i Fredericia
Erritsø Fællesskole, Erritsø Bygade
Ullerup Bæk Skolen, Nr. Alle
Kirstinebjergskolen, Havepladsvej
Fjordbakkeskolen

Det er et valg som alle andre hvor Dansk Ungdoms Fællesråd arrangerer det sammen med Børne- og Undervisningsministeriet og ikke mindst Folketinget. Det er skolefagene samfundsfag og dansk er for alvor er i spil. Eleverne har i tre uger arbejdet med at finde rundt i de politiske mærkesager lave nyhedsindslag og deltage i politiske debatter med ungdomspartierne.

I morgen stemmer ca. 71.000 skoleelever. Og på helt normal måde, idet der udleveres valgkort og stemmesedler, og eleverne skal sætte kryds ved det parti, de mener de er mest enige med med. Valgdagen slutter med en valgfest på Christiansborg hvor offentliggørelsen af landsresultatet sker, og bringes direkte på TV. Det er fuldstændigt som ved et helt almindeligt folketingsvalg.

Det er de partier, der er opstillingsberettigede til folketingsvalg den 1. november 2023, som eleverne kan stemme på.